Ziua în care extazul a avut chipul lui Tardelli

În decursul istoriei de peste 80 de ani Cupa Mondială ne-a oferit o serie de momente impresionante, unele dintre acestea ilustrând mai bine decât toate cuvintele posibile pasiunea și însemnătatea acestei competiții. Pentru un fotbalist finala Cupei Mondiale este, fără îndoială, cel mai important meci pe care îl poate disputa în carieră, iar înscrierea unui gol în ultimul act al celei mai importante întreceri fotbalistice este sinonimă cu câștigarea unui loc în istoria fotbalului!

Italia a plecat în Spania pentru Cupa Mondială din 1982 zdruncinată puternic de scandalul Totonero care viza trucarea mai multor partide din Serie A. Mai multe cluburi și fotbaliști din lotul echipei naționale suferiseră sancțiuni drastice în urma acestui scandal. Selecționerul squadrei azzurra, legendarul Enzo Bearzot, era aspru criticat pentru selecția făcută și, în principal, pentru includerea în lot a lui Paolo Rossi, suspendat în urma Totonero. Italienii plecau la drum ducând pe umeri o presiune uriașă și având împotriva lor presa, contextul intern, dar și șansele, întrucât nimeni nu îi vedea câștigând Cupa Mondială în fața marii favorite, Brazilia!

Deși au început cum nu se poate mai prost, trei remize în primele trei partide din prima fază a grupelor, au urmat două victorii împotriva Argentinei lui Maradona și a Braziliei și, după ce trimiteau acasă două dintre marile favorite, italienii aveau încrederea că pot triumfa la Mondialul din Spania. Italienii avansau în faza semifinalelor, iar acolo aveau să o elimine pe Polonia și urmau să dispute finala împotriva Germaniei de Vest.

În finala de pe Santiago Bernabeu s-a intrat la cabine fără să se marcheze. Însă repriza a doua avea să fie de-a dreptul incredibilă. Mai întâi mult criticatul Paolo Rossi avea să deschidă golul la 11 minute de la reluarea jocului pentru ca apoi spectatorii prezenți pe stadionul din capitala Spaniei să asiste la unul dintre cele mai frumoase momente din istoria fotbalului. “Am purtat acel contraatac împreună cu Bruno Conti, Bergomi și Scirea. Acesta a urcat cu mingea la picior în terenul nemților și i-a pasat lui Conti, dar a continuat să alerge în partea dreaptă pentru a ne susține. Conti i-a retrimis lui Scirea, acesta i-a pasat lui Bergomi care i-a retrimis balonul înapoi. A ridicat capul din pământ și m-a văzut venind din spate. Îmi aduc aminte că am primit mingea de la Scirea, dar nu am preluat-o deloc bine. Am șutat din cădere de la marginea careului, iar mingea s-a oprit în poarta germanilor. În momentul în care am înscris acel gol am știut că am câștigat Cupa Mondială! Era 2-0 și mai erau 21 de minute de joc. Era a treia Cupă Mondială pe care Italia o câștiga, dar prima după cele din anii ’30. Trecuse destul de mult timp și, în plus, nimeni nu se aștepta ca noi să câștigăm. Noi credeam că o putem face, dar nimeni nu credea în noi!

M-am născut cu acel urlet în interiorul meu și a fost momentul în care l-am descătușat! Oamenii spun că am luat-o razna și că acela a fost un moment de nebunie! Bucuria de a înscrie în finala Cupei Mondiale este uriașă, era ceva la care visam încă de când eram copil! Modul în care am sărbătorit a fost eliberarea mea pentru că mi-am îndeplinit acel vis!” Fără îndoială că bucuria lui Marco Tardelli după golul înscris în poarta Germaniei de Vest în finala din 1982 este unul dintre momentele iconice din istoria Cupei Mondiale. Unul dintre cele mai frumoase, dacă nu chiar cel mai frumos! Nebunia arătată de Tardelli prin modul în care a sărbătorit acel gol în fața celor peste 90.000 de spectactori prezenți pe stadion și a altor zeci de milioane din fața televizoarelor a transpus cel mai bine pasiunea unei națiuni pentru care, în foarte multe momente, fotbalul este adevărata religie!

Acel moment unic a rămas în istorie cunoscut ca și “Strigătul lui Tardelli” si a devenit emblematic pentru acea ediție a Mondialului din Spania! Sunt persoane care susțin că pe Santiago Bernabeu încă se aude ecoul strigătului lui Marco Tardelli din acea zi de 11 iulie 1982!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *