Zidul care a dezbinat lumea și fotbalul

Istoria Germaniei este una plină de chinuri și durere, iar trecerea timpului a cicatrizat doar pe alocuri rănile deschise ale acestei națiuni din perioada 1945-1990. Împărțirea teritoriului după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a fost urmată de ridicarea Zidului Berlinului, iar aceste lucruri au condus la divizarea Germaniei și au făcut ca pentru aproximativ 40 de ani o țară să fie de fapt două. Aceasta perioadă și-a pus amprenta asupra Germaniei ca și societate în ansamblul său, dar și asupra indivizilor în particular, însă și asupra fotbalului.

În timp ce în Germania de Vest domnea democrația bazată pe idealurile Aliaților, Germania de Est urmărea ideologia socialistă care dorea nu numai ordinea socio-economică a statului, ci și a fotbalului.

Diferența ideologică dintre cele două a făcut ca meciurile disputate între echipele din Germania de Est, respectiv de Vest, dar și între naționalele „celor două țări” să fie mereu speciale. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial nemții nu au fost lăsați să joace la nivel internațional pentru o perioadă de timp.

Germania de Vest a disputat prima partidă după încheierea războiului în 1950 atunci când a învins-o pe Elveția cu 1-0, în timp ce Germania de Est și-a făcut apariția pe scena internațională doi ani mai târziu pierzând cu 3-0 în fața Poloniei la Varșovia.

În 1954 Germania de Vest triumfa surprinzător în fața echipei de aur a Ungariei (al cărei căpitan era marele Ferenc Puskás) și câștiga Cupa Mondială. Deși erau separați teritorial inclusiv cei din partea estică a Germaniei se bucurau pentru acest triumf!Acest entuziasm general a continuat și doi ani mai târziu atunci când pentru prima dată o echipă din Germania de Vest a disputat un amical cu una din partea estică. FC Kaiserslautern a făcut deplasarea la Leipzig pentru a juca împotriva campioanei SC Wismut Karl-Marx-Stadt, iar la această partidă au asistat peste 120.000 de suporteri! Deși oponenții din Vest au câștigat cu 5-3 localnicii erau încântați de faptul că pot vedea la lucru o echipă ce avea în componență cinci campioni mondiali și au dat dovadă de mult fair-play!

Urmau Jocurile Olimpice de vară de la Melbourne, însă Comitetul Olimpic Internațional nu era de acord ca două echipe ale Germaniei să concureze. Germania de Est a refuzat participarea așa că reprezentata nemților era Germania de Vest care avea însă să piardă în fața Uniunii Sovietice cu scorul de 2-1.

Patru ani mai târziu ambele echipe ce reprezentau Germania doreau să participe la Jocurile Olimpice de la Roma, iar Comitetul Olimpic Internațional le-a cerut să se pună de acord pentru a disputa două meciuri de baraj. Dintr-un motiv necunoscut Asociația de Fotbal a Germaniei de Vest a dorit ca aceste partide să se dispute cu porțile închise. Primul meci s-a jucat în partea estică a Berlinului, iar Germania de Vest a câștigat cu 2-0, în timp ce în a doua partidă tot vesticii aveau să se impună cu scorul de 2-1. Cu toate acestea Germania de Vest nu avea să se regăsească la startul Jocurilor Olimpice întrucât pierdea în calificări în fața Poloniei.

Pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo de peste patru ani s-au disputat alte două partide de baraj, iar de această dată accesul spectatorilor a fost permis. Germania de Est se impunea în partida tur cu scorul de 3-0, iar înfrângerea din partidă secundă cu 2-1 îi asigura participarea la Jocurile Olimpice.

În 1968 a avut loc o premieră: ambele echipe ce reprezentau Germania au fost lăsate să participe la Jocurile Olimpice, iar în 1972 a avut loc prima întâlnire dintre cele două în cadrul Olimpiadei. Deși avea o echipă în care se regăseau numeroși jucători de mare valoare precum Ottmar Hitzfeld său Uli Hoeness gazda acelei ediții, Germania de Vest pierdea în față Germania de Est cu 3-2.Doi ani mai târziu avea să se dispute cea mai importantă întâlnire dintre cele două reprezentate ale Germaniei. La Cupa Mondială din 1974 găzduită de Germania de Vest ambele echipe ale nemților au fost repartizate în aceeași grupă. Avea să fie pentru prima, dar și pentru ultima dată când cele două aveau să dispute un meci cu o miză atât de mare!Cele două s-au înfruntat pe Volkspark Stadium din Hamburg pe data de 22 iunie într-o zi de sâmbătă. Deși ambele echipe erau deja calificate în faza următoare a competiției miza era una uriașă: era în joc reputația fiecăreia! Deși Germania de Vest a controlat jocul victoria avea să revină oponenților din Est care se impuneau cu scorul de 1-0 grație unui gol înscris de Jürgen Sparwasser în minutul 77. Victoria Germaniei de Est în fața rivalilor era privită ca cea mai mare performanță obținută până atunci!

Triumful a reprezentat o surpriză cu atât mai mare având în vedere că echipa Germaniei de Vest era formată din jucători profesioniști, în timp ce Germania de Est își selecționa jucătorii din cadrul Poliției sau al Armatei!Căpitanii celor două echipe, Franz Beckenbauer (alb) respectiv Bernd Brausch (albastru) strângându-și mâinile înainte de startul partidei dintre Germania de Vest și Germania de Est de la Cupa Mondială din 1974!

Dezamăgirea era uriașă în tabăra Germaniei de Vest, dar într-un final aveau să realizeze că înfrângerea suferită avea să le facă mai mult bine decât rău. Terminând grupa pe locul secund Germania de Vest evita în runda următoare oponenți precum Brazilia sau Olanda, echipă pe care avea să o învingă în finala competiției, iar astfel Germania de Vest își trecea în palmares a doua Cupă Mondială!

La nivel de club formațiile din ambele zone teritoriale ale Germaniei s-au întâlnit foarte des, inclusiv în competițiile europene. Dacă la partidele dintre naționale evenimentele din tribune lipseau la întâlnirile dintre echipele de club atmosfera era de cele mai multe ori ostilă. Scurgerea timpului adâncise diferențele dintre cele ale aceleiași națiuni!

Cele mai interesante partide disputate între cluburi dintre cele două tabere au fost câștigate de reprezentatele Germaniei de Vest. În primăvara anului 1986 Dynamo Dresden o înfrunta pe Bayer Uerdingen în sferturile Cupei Cupelor. Partida tur a fost câștigată de Dynamo cu scorul de 2-0, iar în partida retur aceștia conduceau cu 3-1 la pauză și 5-1 la general! Însă în repriza a doua Bayern avea să înscrie de nu mai puțin de 6 ori și cu scorul de general 7-5 mergea în faza următoare.

Revenirea celor de la Bayer Uerdingen a rămas în istorie ca și „Miracolul din Grotenburg”! Pentru ca dezastrul să fie complet pentru Dynamo atacantul lor, Frank Lippmann a fugit și s-a refugiat în Germania de Vest pentru a începe o nouă viață!Începând cu această partidă cluburile din Germania de Vest au început să își trimită scouterii la partidele cluburilor din Est în încercarea de a atrage jucătorii de top ai acestora oferindu-le contracte mai bune! Instabilitatea economică a Germaniei de Est a condus la un adevărat exod al jucătorilor către partea vestică!

Doi ani mai târziu standardul de viață dintre locuitorii din Estul și respectiv Vestul Germaniei avea să facă diferența în dubla manșă dintre Dynamo Berlin și Werder Bremen. Gazdele câștigaseră întâlnirea de la Berlin cu scorul de 3-0 și nimic nu părea în neregulă pentru partida retur. Oficialii celor de la Bremen au pus în aplicare un plan pentru a-i sabota pe jucătorii lui Dynamo Berlin. În ziua de dinaintea meciului aceștia au organizat o licitație în hotelul în care erau cazați berlinezii. Jucătorii lui Dynamo aveau ocazia să-și achiziționeze bunuri la care doar visau până în acel moment: televizioare, casetofoane sau uscătoare de păr. Însă momentul stabilit pentru ridicarea bunurilor era cu puțin înainte de startul partidei, așa că jucătorii lui Dynamo nu erau cu gândul la meci, ci la lucrurile achiziționate! Puși la adăpost de victoria cu 3-0 din partida tur și cu gândul doar la cumpărăturile făcute jucătorii lui Dynamo au făcut act de prezență pe teren și au pierdut cu scorul de 5-0!

Căderea Zidului Berlinului din 1989 a marcat declinul fotbalului din Germania de Est. Un an mai târziu Germania de Est a disputat ultima partidă internațională împotriva Belgiei.

Deși au trecut 28 de ani de atunci senzația este că încă există un zid invizibil care divide fotbalul din Germania. Exceptându-le pe RB Leipzig și Hertha Berlin nici o echipă din estul Germaniei nu joacă în Bundesliga în prezent. În timp ce vestul țării a înflorit sub bagheta capitalismului atrăgând tot mai mulți sponsori și construind stadioane noi și moderne partea estică a Germaniei pare că a rămas ancorată în trecutul socialist.

În timp ce Bayern Munchen sau Wolfsburg au sponsuri precum T-Mobile sau Volkswagen cluburile de tradiție precum Dresden care supraviețuiesc în mare parte din cotizațiile suporterilor au rămas doar umbre ale marilor echipe din trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *