Vasco da Gama sub blestemul lui Arubinha

Într-o seară ploioasă, atunci când anul 1937 stătea să se sfârșească, Vasco da Gama urma să joace împotriva celor de la Andarai, o echipă net inferioară din suburbiile din Rio de Janeiro. Istoria acestui meci a rămas în folclorul fotbalului din Brazilia și a fost transmisă ulterior din generație în generație.

Povestea spune că în drumul spre stadion autobuzul celor de la Vasco a fost implicat într-o coliziune cu un camion cauzând întârzierea echipei. În tot acest timp adversarii așteptau pe teren, aproape înghețați. Cei de la Andarai ar fi putut solicita câștigarea meciului la masa verde, dar aflând ceea ce s-a întâmplat cu adversarii au agreat să îi aștepte pentru a disputa partida. Conștienți de superioritatea celor de la Vasco, care la acea vreme aveau, fără nici o urmă de îndoială, cea mai puternică echipă din Brazilia, cei de la Andarai au avut o singură doleanță în schimbul gestului lor de sportivitate: ca aceștia să nu înscrie multe goluri și să nu îi umilească!Cei de la Vasco au fost de acord salutând gestul plin de fair play al adversarilor. Din nefericire acest acord a fost dat uitării o dată cu startul partidei, iar Vasco s-a dezlănțuit. În ciuda promisiunii făcute până la pauză jucătorii celor de la Vasco înscriseseră deja de 5 ori în poarta celor de la Andarai pentru ca după 90 de minute de joc scorul să fie 12-0!

Arubinha, un jucător al celor de la Andarai, privea neputincios de pe bancă umilința prin care erau nevoiți să treacă colegii săi. Legenda spune că la un moment dat acesta s-a pus în genunchi și cu mâinile împreunate a ridicat privirea spre cer și a strigat:

“Dacă există vreun Dumnezeu acolo sus în cer, Vasco să nu mai câștige campionatul timp de 12 ani!”

Câte unul pentru fiecare gol!

După acea partidă au început să circule zvonuri conform cărora Arubinha ar fi îngropat o broască undeva sub terenul stadionului Sao Januario, cel al lui Vasco, tocmai pentru a întări acel blestem, întrucât în Brazilia se spune că broaștele, “paznicii ploii”, sunt purtătoarele magiei negre.

În momentul în care au auzit această poveste cei din conducerea lui Vasco au început să râdă pentru că li se părea amuzant. Dar clubul nu a mai câștigat campionatul în următorii ani de la blestemul lui Arubinha. Deși aveau cea mai puternică echipă în 1943 pierdeau titlul după ce Flamengo îi învingea cu 6-2. Anul următor, aceeași poveste: Vasco pierdea din nou titlul în fața lui Flamengo.

Văzând că anii trec, dar echipa lor nu câștiga titlul, atât suporterii cât și conducerea lui Vasco au început să ia tot mai în serios blestemul lui Arubinha. Rămânea o singură opțiune: au adus un tractor și au săpat întregul teren pentru a găsi broasca. Nimic! De teamă fanii au început să își facă socoteli: dacă blestemul începuse în 1937 înseamnă că avea să dureze până în 1949! Alții sperau că blestemul începuse în momentul în care echipa lor favorită câștigase ultimul titlu, în 1934, deci avea să dureze cu 3 ani mai puțin.

Legenda spune că în momentul în care cei din conducerea lui Vasco l-au implorat pe Arubinha să le spună unde a îngropat broasca acesta le-ar fi spus că nu a îngropat nimic și că totul a fost o mare minciună.

Vasco avea să câștige într-un final titlul în 1945, la unsprezece ani distanță de la ultimul campionat cucerit. Președintele clubului declara:

–  Se pare că Dumnezeu ne-a făcut o mică reducere!

Ani mai târziu blestemul lui Arubinha a reapărut. După titlul câștigat în 1958 următorul triumf al celor de la Vasco a venit de abia în 1970. De data aceasta seceta durase fix 12 ani..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *