Urmașul lui Meazza: Iștvan “Stefano” Nyers

La loc de cinste pe lista legendelor lui Internazionale Milano se află marele Giuseppe Meazza, cel după care a fost denumit și stadionul pe care evoluează în prezent milanezii. Meazza, cel mai bun marcator din istoria lui Inter s-a retras în 1947 după o ultimă stagiune în care înscrisese în doar două rânduri, iar Inter îi căuta înlocuitorul în atac. Destinul a aranjat lucrurile în așa fel încât în următorii ani nerazzurrii să îi găsească chiar pe doi dintre cei care se află în prezent în topul marcatorilor all-time al clubului: în 1947 pe Benito Lorenzi, iar un an mai târziu pe ungurul Iștvan Nyers!

Nyers era ungur la origini, dar s-a născut în nord-estul Franței și s-a mutat în Budapesta în anii copilăriei acolo unde a început să joace fotbal pentru Ujpest. Ulterior s-a întors în Hexagon unde a evoluat pentru Stade Français, iar de acolo avea să se transfere la Inter!Deși avusese evoluții foarte apreciate în Franța acolo unde marcase 34 de goluri în 62 de partide Nyers nu era foarte cunoscut în Italia. Însă chiar de la debut acesta avea să se facă remarcat reușind să-l eclipseze pe Amedeo Amadei, cel mai nou transfer al lui Inter și să înscrie golul victoriei în partida amicală împotriva Modenei.

Evoluțiile bune aveau să continue și în partidele oficiale, iar Nyers reușea un hat-trick împotriva Sampdoriei în chiar prima etapă. Indiferent că evolua în atac sau în bandă controlul asupra balonului și șutul necruțător l-au transformat într-un coșmar pentru fundașii adverși. Inter avea să fie echipa cu cele mai multe goluri înscrise în acea ediție de Serie A, iar Nyers și-a trecut numele pe tabelă în majoritatea partidelor importante. În victoria cu 9-1 împotriva lui Bari ungurul înscria de două ori, la fel ca și în derby-ul cu AC Milan încheiat cu scorul de 4-4!

Cu toate acestea Inter încheia stagiunea pe locul secund în spatele lui „Grande” Torino, acea echipă superbă care și-a găsit sfârșitul în tragedia de la Superga de pe 4 mai.  În momentul tragediei mai erau patru etape de disputat până la finalul campionatului, iar AC Torino se afla pe primul loc. Aceștia au trimis pe teren echipa de tineret, iar în semn de respect adversarele din aceste ultime etape (Genoa, Palermo, Sampdoria și Fiorentina) au jucat tot cu echipele de tineret. Torino a câștigat toate cele patru partide și inclusiv titlul de campioană.

Nyers înscria 26 de goluri în sezonul de debut, cu patru mai mult decât colegul său Amadei și câștiga titlul de Capocannoniere (golgheter)! În același an în care Iștvan a venit la Inter fratele său mai mic, Ferenc s-a transferat la Lazio. Deși Ferenc nu avea același succes ca fratele sau aceștia au înscris amândoi în partida directă în care s-au înfruntat, un 2-1 pentru Inter.

Al doilea sezon pentru Nyers în tricoul lui Inter avea să semene foarte mult cu primul. A fost principalul marcator al echipei, înscriind 30 de goluri, iar majoritatea dintre acestea în partide decisive precum cel din derby-ul cu Milan câștigat cu 6-5! Nyers înscria un hat-trick în poarta celor de la Como chiar în ajunului Crăciunul și de 4 ori în victoria cu 4-0 în fața lui Bari, dar pierdea titlul de golgheter în fața lui Gunnar Nordahl de la AC Milan. Curios este faptul că primii 3 marcatori ai acelei stagiuni de Serie A erau jucători din afara Italiei!

Evoluțiile foarte bune ale lui Nyers au continuat și în anii următori. În primele patru sezoane petrecute în Italia ungurul înscria 115 goluri în 137 de partide, dar reușitele sale nu aduceau și trofee, Milan sau Juventus reușind ia fața lui Inter în lupta pentru Scudetto!

Luna septembrie a anul 1952 a fost decisivă pentru evoluția lui Internazionale din anii următori. Președintele Carlo Masseroni îl aduce în funcția de antrenor pe Alfredo Foni, fost la Sampdoria, iar acesta decide să schimbe tactica. Renunță la stilul foarte ofensiv practicat în ultimii ani și își transformă echipa într-una cinică al cărei obiectiv era câștigarea partidelor depunând minimul de efort și limitându-și adversarii. Dacă în precedenții patru ani  Inter avea o medie de 94 de goluri pe sezon în prima stadiune cu Foni la cârmă aceștia înscriau în doar 46 de rânduri, 15 dintre reușite fiind semnate de către Nyers! Acesta reușea golul egalizator în partida cu Lazio și înscria și în victoria cu 3-0 împotriva lui Palermo. După o pauză de 13 ani Inter reușea să câștige al șaselea Scudetto din palmares!

Internazionale Milano (1952-1953)

Stilul defensiv al lui Foni nu era apreciat de către toată lumea, dar aducea trofee. Sezonul următor, ultimul pentru Nyers în tricoul lui Inter, era marcat de un nou Scudetto, iar ungurul înscria 8 goluri. A părăsit-o pe Inter pentru AS Roma, în timp ce Lorenzi a jucat pentru nerrazzuri încă patru sezoane!

Internazionale Milano (1953-1954)

Iștvan Nyers nu a avut longevitatea lui Zanetti și cu siguranță nu a fost atât de prolific precum Meazza, dar prin evoluțiile sale și-a câștigat pe deplin locul în istoria lui Internazionale Milano. În ciuda faptului că a evoluat numai 8 sezoane în Serie A acesta este în continuare pe locul 25 al golgheterilor all-time din Serie A!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *