“Trei oameni au redus Maracana la tăcere: Papa, Frank Sinatra și eu!”

Deși Brazilia nu a fost niciodată în război cei mai bătrâni dintre iubitorii fotbalului din țara cafelei consideră că ei ca și națiune au suferit totuși un dezastru de asemenea proporții: atunci când au pierdut Cupa Mondială în 1950, pe teren propriu, în fața Uruguay-ului!

Era prima Cupă Mondială după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. La startul competiției s-au prezentat doar 13 echipe, iar principalele favorite erau Anglia, Italia, care era deținătoarea titlului și țara gazdă. Brazilia avea o generație incredibilă din care făceau parte, printre alții, Ademir, Zizinho sau Chico și erau văzuți ca mari favoriți pentru a câștiga prima lor Cupă Mondială.Finala acelei Cupe Mondiale nu a constat într-un singur meci, ci într-o grupă din care au făcut parte cele patru echipe calificate după prima fază. Ca urmare a rezultatelor după primele două etape meciul dintre Brazilia și Uruguay era decisiv! Braziliei îi era suficientă și o remiză pentru a fi, în premieră, campioană mondială! Nimeni nu vedea un alt rezultat în afară de victoria Selecao. Și totuși..

“În acea zi, pe Maracana, erau 200.000 de spectactori. Dintre aceștia, cred că erau vreo 30 sau 40 uruguayeni. Restul, brazilieni!” Alcides Ghiggia

Partida a început într-o notă de dominare a brazilienilor, care au ratat câteva ocazii importante. Celeștii au rezistat, ba chiar au început să pună probleme și să amenințe poarta adversă. La cabine s-a intrat cu scorul de 0-0, scor la care brazilienii erau campioni mondiali!

După două minute de la reluarea jocului Ademir i-a pasat în careu lui Friaca, iar acesta deschidea scorul și Maracana erupea! Au urmat alte două mari ocazii ratate de Ademir și Jair, care puteau închide meciul.

„În minutul 24 al reprizei a doua, am scăpat de marcaj, am centrat pentru Schiaffino, iar acesta a venit în viteză, a tras și a marcat din unghi. Acela a fost momentul în care am realizat că putem câștiga, pentru că ei au înghețat”, spunea Ghiggia ani mai târziu, rememorând acea partidă.

Apoi, cu 11 minute înainte de final, a venit și lovitura de grație. Același Ghiggia a sprintat pe partea dreaptă, a trecut de Bigode și a tras lângă bară, aducând-o pe Uruguay în avantaj. Maracana și întreaga Brazilie amuțiseră!

“De-a lungul timpului doar trei oameni au reușit să reducă Maracana la tăcere: Papa, Frank Sinatra și eu!”Alcides Ghiggia s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, pe data de 16 iulie 2015. Era ultimul supraviețuitor al finalei Cupei Mondiale din 1950 și a plecat dintre noi în exact aceeași zi în care, în urmă cu 65 de ani înscrisese golul decisiv al acelei partide rămasă în istorie ca “Maracanazo”! Pe data de 16 iulie 1950 Ghiggia a provocat Braziliei una dintre cele mai mari dureri din istoria fotbalistică și nu numai acestei țări!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *