Suporteri de legendă – Steve Davies

Harry Redknapp a fost antrenorul lui West Ham United din 1994 până în 2001, iar de acea perioadă se leagă cea mai frumoasă poveste din istoria ciocănarilor. Legenda spune că, într-o partidă amicală, acesta a introdus pe teren un fan nervos de pe margine care îi apostra încontinuu pe jucătorii lui West Ham, dar mulți ani de zile nu s-a găsit nicio fotografie sau filmare a acestui eveniment. Reputatul jurnalist și scriitor Jeff Maysh a urmărit această poveste pentru mai bine de 10 ani până când într-un final a reușit să îl idenfice pe fanul respectiv cu ajutorul lui Steve Bacon, cel care a fost fotograful lui West Ham pentru mai bine de 40 de ani!

                                                                          Steve Davies în tricoul lui West Ham

Încă de când avea 5 ani de zile Steve Davies  visa că într-o bună zi va juca pentru West Ham United. Născut și crescut în Rushden, comitatul Northamptonshire, Steve a devenit fanul de la distanță al ciocănarilor după ce i-a văzut pe aceștia câștigând Cupa Angliei în fața lui Fulham în 1975.

“Ceilalți copii din școală îmi spuneau mereu că ar trebui să susțin echipa locală. Dar pentru mine nu exista decât West Ham! Am călătorit de câte ori am avut ocazia (182 de mile) pentru a-i susține și de fiecare dată am purtat tricoul lor cu mândrie!”

Tânărul Steve avea pe atunci pereții camerei plini cu fotografii ai jucătorilor lui West Ham.

“Trevor Brooking a fost eroul meu. Am avut sute de poze cu el!”, spunea Steve despre legendarul jucător al celor de la West Ham (Brooking a jucat în 528 de partide și a înscris 88 de goluri pentru ciocănari).

În 1980 acesta a înscris golul decisiv în finala Cupei Angliei pe care West Ham a câștigat-o în fața celor de la Arsenal. La patru luni distanță de la acel eveniment tânărul Steve se strecura într-un tren cu direcția Londra pentru a-i vedea pe West Ham și Brooking jucând pe Upton Park împotriva lui Watford.

“La un moment dat mingea a zburat în tribună și eu am prins-o. În momentul următor Trevor Brooking era în fața mea și îmi făcea semn să o arunc înapoi în teren. Dar eu i-am zis: Vino și ia-o! Spre încântarea mea a făcut asta. Este o amintire pe care o păstrez încă de atunci.”

West Ham a câștigat cu 3-2, Brooking a înscris, iar Steve a avut o poveste pe cinste pentru tatăl său în momentul în care s-a întors acasă.

Pe 27 iulie 1994, Steve împreună cu soția și alți doi prieteni au venit să îi vadă pe West Ham jucând un amical împotriva lui Oxford City. Steve îl jignea încontinuu pe Lee Chapman (atacantul ciocănarilor), îl înjura și îl apostrofa de fiecare dată când pierdea un balon. Deși erau sute de fani prezenți la acel meci Steve era de departe cel mai vocal dintre aceștia.

Harry Redknapp:

“La pauză făcusem deja toate schimbările, dar un jucător se accidentase și nu aveam cu cine să îl înlocuiesc. M-am întors către fanul de la marginea terenului și l-am întrebat:

– Fiule, joci la fel de bine precum vorbești?

– Cu siguranță sunt mai bun decât Chapman!

– Ok, vino să îți iei echipamentul și să intri pe teren! Cât porți la ghete?

– 43!

– Ok. Unde vrei să joci?

– În atac!

– Ok, vei juca în atac.

                         Harry Redknapp discutând cu Davies (cel cu șapcă albă) la marginea terenului

În momentul în care l-am introdus pe teren crainicul arenei a venit să mă întrebe care este numele noului jucător pentru a anunța schimbarea. Iar eu i-am răspuns:

– V-ați uitat la Cupa Mondială? Este marele atacant bulgar Tittyshev!”

                                                                Harry Redknapp dându-i indicații lui Davies

Steve Davies:

“Nu cred că am plecat din jumătatea de teren a celor de la Oxford. Jucam în atac împreună cu Trevor Morley. Se juca într-un ritm mult mai alert față de ceea ce eram eu obișnuit. Îmi amintesc că am reușit să pasez mingea de câteva ori coechipierilor, dar nu aveam spațiu absolut deloc. Fundașii adverși mă atacau imediat ce primeam mingea, nu așteptau nicio secundă.

Apoi în minutul 71 al acelei partide am trăit cel mai frumos moment din viața mea! Am primit o centrare de la Matt Holmes și am șutat cât de tare am putut în colțul din stânga-sus al portarului. Era un vis, nu îmi venea să cred, înscrisesem pentru echipa pe care o iubeam din copilărie! Era cel mai frumos sentiment din lume, timpul se oprise în loc!

După ce partida s-a încheiat le-am strâns mâinile adversarilor și am plecat împreună cu “colegii mei de echipă” la vestiare. Eram frânt de oboseală, pe vremea aceea fumam cam 30 de țigări zilnic!

Harry m-a bătut pe spate și mi-a spus că am făcut o treabă bună. Am ajuns în vestiar și l-am întrebat dacă pot păstra tricoul ca amintire, dar mi-a spus că au nevoie de el pentru jocul următor. Le-am strâns mânile tuturor, am plecat și douăzeci și cinci de minute mai târziu eram în trafic împreună cu soția și prietenii!”

Surse

  • https://www.theguardian.com/football/blog/2013/sep/05/harry-redknapp-played-fan-west-ham
  • https://www.npr.org/2015/09/04/437303844/the-legend-of-steve-davies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *