Suporteri de legendă – Clovis Acosta Fernandes

În 1990 lucra ca şi manager al unei pizzerii, dar acest lucru nu-i aducea împlinirea personală dorită. Aşa că, cu permisiunea soţiei, şi-a dat demisia şi a decis să îşi dedice restul vieţii naţionalei Braziliei!

De atunci Clovis Acosta Fernandes, unul dintre cei mai înfocaţi suporteri din istoria Braziliei a susţinut naţionala Seleção la nu mai puţin de şapte ediţii ale Cupei Mondiale, şase ale Copa America, patru Cupe ale Confederaţiilor şi o ediţie a Jocurilor Olimpice! A călătorit în peste 60 de ţări şi a fost în tribune la peste 150 de partide pe care naţionala Braziliei le-a susţinut!“Îmi amintesc că am văzut-o pe Brazilia câştigând Cupa Mondială în 1970 atunci când eram doar un copil şi îmi doream atât de mult să fac şi eu parte din această poveste! Dar am avut ocazia să fac asta abia 20 de ani mai târziu. Toată pasiunea pe care o strânsesem în mine atâţia ani s-a descătuşat şi a început să ardă, iar acel foc nu s-a mai stins niciodată de atunci!” spunea Fernandes cu ocazia unui interviu pentru FIFA în anul 2014.

În decursul anilor Fernandes, cunoscut ca şi “Gaucho da Copa” a devenit un adevărat fenomen în Brazilia, în rândul suporterilor de pe stadioanele din întreaga lume, dar şi pentru media. Mai multe agenţii de voiaj şi guverne din alte ţări i-au plătit de-a lungul timpului deplasările pe care le făcea pentru a o susţine pe Brazilia tocmai datorită popularităţii pe care acesta o avea.

A devenit faimos şi cunoscut publicului larg cu ocazia Cupei Mondiale din 2014, la semifinala dintre Brazilia şi Germania atunci când a fost surprins plângând cu o replică a trofeului în braţe! Lacrimile sale simbolizau durerea unui popor întreg, ale unei naţiuni pentru care fotbalul a fost dintotdeauna unul dintre puţinele motive de bucurie!După terminarea acelei partide Fernandes i-a dat unui fan german copia trofeului şi i-a spus:

“Du-o în finală! Nu îmi este uşor să fac asta, dar o meritaţi, felicitări!”

Din nefericire Fernandes s-a stins din viaţă în anul 2015 la vârsta de 60 de ani după o bătălie de 9 ani cu cancerul! Dar moştenirea pe care acesta a lăsat-o fotbalului este una inegalabilă, nu degeaba a fost considerat în ultimii 25 de ani al doisprezecelea jucător al naţionalei Braziliei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *