Sezonul de aur al căluților de mare

Deși în momentul de față echipa lor favorită se zbate în subsolul clasamentului din Serie B suporterii Cesenei, în special cei cu ștate vechi, își aduc aminte cu mare bucurie de sezonul 1975-1976, cel mai bun din istoria căluților de mare! În ciuda faptului că Cesena nu face parte din elita fotbalului italian, întrucât nici performanțele și nici istoria nu o recomandă pentru acest lucru, cu toate acestea alb-negri au trăit pentru o scurtă perioadă de timp o frumoasă poveste care ulterior a fost transmisă din generație în generație în rândul fanilor. Cum însă această poveste nu a adus cu sine și un trofeu anii care au trecut au așternut uitarea peste cea mai bună stagiune reușită de Cesena în Serie A! Din nefericire pentru istoria fotbalului, în memoria colectivă a fanilor se aplică ceea ce spunea marele Bill Shankly, legendarul antrenor al celor de la Liverpool:

“Daca ești primul, ești primul. Dacă ești al doilea, ești nimeni!”

Dacă ar fi să abordăm problema din această perspectivă și am reduce istoria Serie A strict la cei care au câștigat de-a lungul timpului “lo Scudetto” ne-am rezuma la 16 echipe. Dar tocmai din acest motiv este fotbalul frumos: pentru că toate echipele sunt diferite și, învingătoare sau nu, fiecare formație are povestea și bucata ei de istorie! Ar fi o mare greșeală să lăsăm deoparte echipele al căror palmares nu este foarte bogat, ba din contră, este chiar indicat să reamintim perioada de glorie, mai scurtă sau mai îndelungată, a fiecăreia dintre acestea!

      Dino Manuzzi

Este și cazul Cesenei, care în stagiunea 1975-1976 a reușit cel mai bun parcurs din istoria clubului. Căluții de mare erau o prezență relativ nouă pe scena din Serie A, acolo unde promovaseră în 1973. Președintele clubului în acele vremuri era Dino Manuzzi, cel al cărui nume este sinonim cu Cesena. Actualul stadion al Cesenei poartă numele fostului exportator de legume. În primele două sezoane de la promovarea în Serie A formația antrenată de Eugenio Bersellini juca nespectaculos, dar cu toate acestea era greu de bătut. În cele 30 de jocuri disputate în fiecare sezon Cesena remizase în 15 dintre acestea și cum pe atunci victoria se premia cu două puncte, un egal era cu atât mai valoros.

În vara anului 1975 Besellini o părăsea pe Cesena pentru a o prelua pe Sampdoria. Veteranul mijlocaș Mario Frustalupi și fundașul Giancarlo Oddi, foști campioni cu Lazio cu un an mai devreme, se alăturau lotului Cesenei aducând cu sine un plus de experiență și dorința de a câștiga. Noul antrenor al echipei era Giuseppe Marchioro, iar parcursul din prima parte a campionatului avea să depășească așteptările tuturor. Cesena suferea o singură înfrângere, în fața lui Napoli, câștiga cu AS Roma și remiza cu ambele formații din Torino, care la acea vreme erau cu o clasă peste restul echipelor din Serie A.

Remizele cu goluri puține sau chiar deloc erau specialitatea casei, spre exemplu cele trei partide încheiate cu scorul de 0-0 împotriva lui Inter, Ascoli și Como. Cea mai spectaculoasă partidă reușită în prima parte a sezonului era remiza împotriva lui Juventus, partidă încheiată cu scorul de 3-3 după ce la pauză Cesena condusese cu 0-2. .

În ciuda startului de sezon de-a dreptul impresionant căluții de mare priveau neputincioși cum cele două formații din Torino se distanțau în fruntea clasamentului. Ecartul de șapte puncte s-a transformat rapid în zece și orice eventuală speranță pentru titlul de campioană s-a spulberat. Lucrurile erau clare, Cesena rămânea în lupta pentru primele poziții. Dar cele două formații din Milano și Napoli își respectau blazonul și luau fața Cesenei în clasament.

Căluții de mare aveau să joace ultimul meci al sezonului pe terenul celor de la AC Torino care își disputau titlul cu rivalii din oraș, Juventus. Deși torinezii au condus cu 1-0 partida s-a încheiat la egalitate, scor 1-1, după autogolul lui Roberto Mozzini. Cesena devenea astfel singura formație care nu pierdea în acel sezon în fața nici uneia dintre echipele torineze. AC Torino a câștigat Scudetto, iar Cesena a terminat stagiunea pe locul 6 care îi asigura participarea în viitoarea ediție a Cupei UEFA.

Acel sezon a reprezentat apogeul formației din regiunea Emilia-Romagna. Următorul an, cel care a adus prima și singura participare în cupele europene pentru Cesena până în prezent, a fost unul de tristă amintire pentru suporterii căluților de mare. Formația lor a fost eliminată în primul tur al Cupei UEFA de către nemții de la Magdeburg după ce în tur reușiseră să câștige cu 3-1, dar cedaseră în deplasare cu 3-0. În Serie A lucrurile au stat și mai rău de atât. Dacă participarea în cupele europene era un bonus, miza adevărată și realistă o reprezenta parcursul din campionat și rămânerea în Serie A. Cesena a terminat pe ultimul loc și a retrogradat la doar un an de la cea mai bună performanță din istoria clubului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *