Ricardo Quaresma: povestea unei cariere plină de promisiuni neîmplinite

La începutul anilor 2000 fotbalul din Portugalia era foarte bine cotat la nivel individual. Luis Figo câștiga Balonul de Aur și devenea cel mai scump fotbalist din istorie după ce Real Madrid îl aducea tocmai din curtea marii rivale, Barcelona. Un an mai târziu, la Sporting Clube de Portugal, echipa care îl lansase pe Figo în fotbalul mare, o nouă stea începea să strălucească sub bagheta lui Ladislau Boloni. Tehnicianul reușea dubla campionat-cupă încă din primul sezon petrecut pe banca verzilor (2001/2002). Cu o echipă ce îi avea în atac pe Mario Jardel și Marius Niculae, Boloni le surclasa pe marile rivale Benfica și Porto și prezenta lumii viitorul star al fotbalului mondial: Ricardo Quaresma!Sezonul următor Boloni nu mai are aceleași rezultate la cârma lui Sporting, dar jucătorii săi erau într-o creștere evidentă. Ricardo Quaresma confirma jocul bun din sezonul precedent, iar Boloni ia decizia de a-l muta din flancul stâng în cel drept. În locul său, în partea stângă, apare Cristiano Ronaldo, o nouă speranță a fotbalului portughez, pe care lumea îl numea la acea vreme „Noul Ricardo Quaresma„! Numele lui Quaresma se afla deja pe buzele scouterilor marilor puteri europene, era deja o certitudine, pe când tânărul Ronaldo încă avea de demonstrat! Vara anului 2003 a adus cu sine un val de plecări de la echipa din capitala Portugaliei. Boloni o prelua pe Rennes, în timp ce perlele clubului, Quaresma și Ronaldo, erau cedate Barcelonei, respectiv lui Manchester United. În momentul plecării de la Sporting Lisabona cota lui Quaresma era mult mai bună decât cea a lui Ronaldo, în ciuda faptului că Barcelona plătea pentru acesta doar 6 milioane de euro și îl ceda pe Fabio Rochemback cu titlu de împrumut, în timp ce pentru Cristiano Ronaldo englezii de la Manchester United scoteau din vistieria clubului aproximativ 17 milioane de euro.Din spatele ușilor închise peste ani a transpirat în presă o discuție avută de presedintele Barcelonei de atunci, Juan Laporta și agentul lui Quaresma, Jorge Mendes. Laporta își exprima îngrijorarea în ceea ce privea adaptarea lui Quaresma, dar Mendes l-a asigurat că, în cazul unui eșec nefericit al tânărului portughez, Barcelona îl va putea vinde cu cel puțin același preț cu care l-a cumpărat.

Începutul era unul promițător pentru Quaresma care înscria singurul gol al partidei amicale cu AC Milan, dar cu toate acestea avea să fie un sezon agitat pentru Ricardo în tricoul Barcelonei. Deși a jucat 22 de partide în campionat nu a reușit să se impună în primul 11, iar relația dintre el și antrenorul catalanilor, Frank Rijkaard s-a deteriorat. În luna mai Quaresma suferă o accidentare din cauza căreia ratează Euro 2004. În vara acelui an a ieșit în presă cu o declarație tranșantă în ceea ce privea viitorul său la Barcelona:

„Dacă Rijkaard va pleca și va veni un alt antrenor care va crede în mine mă voi întoarce la echipă. Dar daca Rijkaard rămâne, nu mă întorc! Noi doi nu ne înțelegem unul pe celălalt. Nu vreau să cauzez probleme în vestiar deoarece această situație ne privește doar pe noi doi, nu și pe restul colegilor mei de echipă!”

Tânărul de doar 20 de ani avea deja o personalitate puternică, nu se ferea de cuvinte și dorea să ia ce considera că i se cuvine deși încă nu se ridicase la nivelul așteptărilor. După numai un an petrecut în tricoul Barcelonei și doar un gol înscris în 28 de partide Ricardo Quaresma se alătura unei liste selecte de jucători care nu reușea să se impună în formația catalanilor.

Singurul gol înscris de Ricardo Quaresma pentru Barcelona

Profeția lui Mendes se adeverea, iar Barcelona obținea pe Quaresma aceeași sumă pe care o plătea cu doar un an mai devreme, 6 milioane de euro. Surprinzătoare era în schimb destinația portughezului care alege să joace pentru FC Porto, în ciuda trecutului său în culorile rivalei Sporting.

Ricardo voia să dea uitării trecutul și dorea un nou început în tricoul „dragonilor”. Iar acesta avea să fie unul de vis. Porto pierdea în fața Valenciei în Super Cupa Europei, dar Quaresma înscria singurul gol al portughezilor. A urmat o nouă reușită în fața Benficăi în Super Cupa Portugaliei, gol ce avea să îi aducă trofeul lui Porto, iar fanii îl adoptaseră deja pe Quaresma, al cărui joc îi făcuse uitat trecutul la Sporting. Antrenorul Jesualdo Ferreira îl ia sub aripa sa și lucrează îndeaproape cu acesta inclusiv la latura comportamentală.

Quaresma avea să joace în 42 de partide în primul sezon la Porto și înscria 6 goluri. Deși jocul arătat făcea deliciul tribunelor, iar rabonna sau călcâiele erau specialitatea casei, Quaresma era criticat pentru egoismul arătat, preferând de multe ori un dribling în plus în locul unui pas simplu către un coechipier. Porto termina stagiunea pe locul 2, la 3 puncte în spatele Benficăi.

Exuberanța din teren se reflecta și în viața personală. Bijuteriile extravagante, tatuajele, tunsorile inedite sau mașinile de ultimă generație făceau parte din stilul de viață excentric al lui Quaresma, care era de asemenea un client fidel al cluburilor de noapte și al celor mai tari petreceri din Porto.

În sezonul 2005-2006 jocul lui Quaresma cunoscuse o creștere excepțională în joc, iar tânărul portughez părea el însuși mult mai matur. Fiind ajutat și de coechipieri să se integreze în jocul echipei acesta începe să înscrie goluri de generic, în special cu exteriorul, execuție ce avea să devină marcă înregistrată. La finele acelei stagiuni Ricardo cucerește împreună cu FC Porto primul din cele trei titluri consecutive și este ales cel mai bun jucător din campionatul Portugaliei! Deși era pe val selecționerul Portugaliei, Luiz Felipe Scolari, îl lasă în afara listei de 23 de jucători pentru Cupa Mondială din 2006 acesta fiind de părere că Ricardo nu poate aduce un plus prin prezența sa.

În următoarele două sezoane Quaresma devine unul din jucătorii cheie ai lui Porto. Jocul său era de-a dreptul încântător, iar Barcelona părea doar un capitol închis și îngropat în trecut, nimic mai mult. Ricardo se redescoperise, era din nou cel care în urmă cu doar câțiva ani atrăgea marile forțe ale Europei, ba chiar mai mult, acum părea un jucător mult mai complet. Prin urmare ofertele pe numele său nu au întârziat să apară. Porto părea deja un club prea mic pentru pretențiile lui Quaresma.

În 2008 Porto decide să dea curs ofertei primită de la Internazionale Milano, iar Ricardo Quaresma își încerca pentru a doua oară norocul în fotbalul mare. Jose Mourinho, antrenorul care îi adusese lui FC Porto gloria europeană supremă în 2004, părea omul cel mai potrivit pentru a-l face pe Quaresma unul dintre cei mai mari jucători din lume. „The Special One” căuta cu disperare un jucător polivalent, capabil să scoată oameni din joc în dueluri unu contra unu și care să poată juca și pe poziția de playmaker (trequartista), iar Ricardo Quaresma părea alegerea ideală. Numărul 7, cel care îl făcuse celebru la Porto, era luat de Luis Figo, așa că Ricardo alege numărul 77.

După patru sezoane petrecute la Porto se părea că Ricardo era pregătit pentru această provocare. Adus cu surle și trâmbițe pe Giuseppe Meazza acesta debutează într-un amical cu Locarno, jucând în flancul stâng și este ales cel mai bun jucător acelei partide. Debutul în campionat avea să fie de asemenea unul de succes, centrarea lui cu exteriorul provocând autogolul lui Giuseppe Mascara în victoria lui Inter cu 2-1 în fața Cataniei.

„Floricelele”, driblingurile sau pasele și centrările cu exteriorul care făceau deliciul tribunei în Portugalia nu erau primite la fel de bine și de către fanii italieni. Spectacolul arătat de Quaresma îi atrage criticile suporterilor, presei, dar și ale antrenorului Jose Mourinho:

„Quaresma este un talent uriaș, dar încă nu primesc din partea sa bucuria pe care mi-o transmite Ibra atunci când îl văd cum joacă cu echipa și pentru echipă. Va trebui să învețe să fie mai altruist altfel nu va juca, dar sunt sigur că se va schimba și, dacă mă întrebați pe mine, în câteva luni vom vorbi despre un cu totul alt Ricardo Quaresma!” 

Din cauza egoismului și a individualismului Quaresma își pierde locul în echipă și are parte de un șoc atunci când Mourinho nu îl include pe lista UEFA pentru fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor. Mourinho dorea să îl împrumute la o altă echipă unde să joace mai mult. Deși se afla și pe radarul celor de la Tottenham în ultima zi a perioadei de mercato Quaresma primește o mână de ajutor tocmai din partea lui Luis Felipe Scolari, antrenorul lui Chelsea, care îl împrumută pe portughez până în vară. Acesta era privit ca omul care îi putea salva sezonul lui Chelsea.

„Ricardo trebuie să fie mai puternic din punct de vedere mental pentru a trece peste criticile la adresa lui. Publicul de pe San Siro este unul pretențios, dar noi suntem profesioniști și trebuie să reacționăm într-un mod pozitiv la fluierături și huiduieli. El este un jucător pe care l-am dorit foarte mult la Inter, dar din păcate nu a reușit să depășească criticile la adresa sa!” Jose Mourinho

Presa zvonea că Scolari l-a adus pe Quaresma de la Inter pentru a se revanșa pentru faptul că l-a lăsat în afara lotului la Cupa Mondială din 2006. Quaresma primește tricoul cu numărul 18, numărul 7 fiind al lui Andrei Sevcenko, care era însă împrumutat la AC Milan.

„Mi-am recăpătat bucuria de a juca. Nu eram deloc fericit și eu cred că fotbaliștii trebuie să joace cu zâmbetul pe buze pentru a-și arăta calitățile. Iar eu mi-am recuperat zâmbetul!”

Într-un interviu acordat pentru The Telegraph în septembrie 2016 Ricardo Quaresma a declarat:

„Cel mai mare regret al carierei mele este că am semnat cu Inter. Mă simțeam marginalizat, eram atât de trist în ziua în care aveam antrenament încât mă trezeam plângând!”

La doar o săptămână după împrumutul lui Quaresma clubul decide să îl demită pe Scolari, iar în locul său este instalat Guus Hiddink.

În timp ce fostul său coleg de la Sporting, Cristiano Ronaldo câștiga Balonul de Aur pentru prima oară în carieră Ricardo Quaresma câștiga Bidonul de Aur, trofeu acordat celui mai slab jucător din campionatul Italiei! Două cariere plecate din același punct, dar cu destinații și împliniri total diferite până în acel moment!

Deși schimba încă o dată echipa Ricardo Quaresma nu își schimbase obiceiurile. Era mult mai preocupat să-și expună reportoriul de driblinguri decât să-și pună calitățile în slujba echipei. Cunoscut pentru rigurozitatea și seriozitatea pe care le pretinde de la jucătorii săi Hiddink îl lasă pe Quaresma pe bancă sau în afara lotului în majoritatea partidelor. Venit ca un adevărat salvator Quaresma prinde doar 5 jocuri în tricoul lui Chelsea, iar în luna mai clubul anunța că nu îi va prelungi împrumutul. Ajuns la 25 de ani magicianul portughez alintat cândva de către fani „Harry Potter” se vedea nevoit să se întoarcă cu coada între picioare la Internazionale Milano.

Sezonul 2009-2010 avea să fie unul de succes pentru Inter, care câștiga Campionatul, Cupa și Liga Campionilor, dar Ricardo Quaresma a avut doar apariții meteorice, fiind doar o piesă de lux pentru banca de rezerve a nerazzurilor. Doar 13 meciuri a jucat portughezul în acel sezon nereușind să înscrie nici un gol, iar cariera sa părea că a atins pragul cel mai de jos. În plus ratează încă o dată lotul de 23 de jucători pentru Cupa Mondială deși contribuise din plin în campania de calificare. Dezamăgirile continuau pentru Quaresma care deși avea un potențial uriaș părea că începe să se rateze.

Presa internațională intuia că Ricardo se va întoarce la Porto, dar acesta declara că nu dorește să revină acasă și că intenția sa este de a continua să joace în străinătate. În iunie Inter acceptă oferta de 7.3 milioane de euro a celor de la Beșiktaș, iar Quaresma avea șansa unui nou început. Turcii l-au primit pe starul portughez ca un împărat, iar ceremonia de prezentare a fost una de-a dreptul fabuloasă.

În primul sezon în tricoul vulturilor acesta câștiga Cupa Turciei după ce în finală deschidea scorul și era votat cel mai bun jucător al partidei! 39 de apariții și 11 goluri erau cifrele primului sezon petrecut în Turcia de portughez, un sezon care însă  nu avea să fie lipsit de incidente. Încă o dată egoismul îl taxează pe Quaresma care are un conflict pe teren cu veteranul Nihat Kahveci care îi reproșează că nu pasează și că este individualist. Cei doi sunt despărțiți cu greu de către coechipieri.

După un prim sezon reușit în care Ricardo părea că își reintră în formă comportamentul său excentric îi cauzează încă o dată necazuri. Quaresma are un conflict cu antrenorul Carlos Carvalhal în pauza meciului din Europa League împotriva celor de la Atletico Madrid. Carvalhal l-a înlocuit pe Quaresma cu Ismail Koybasi, iar portughezul nu a primit vestea foarte bine, începând să arunce sticle de apă și să sară la antrenor. Cei prezenți susțin că cearta a degenerat și că Ricardo i-ar fi strigat lui Carvalhal:

„Eu te-am adus aici! Dacă nu aș fi fost eu, tu nu ai fi fost aici. Nu mă poți schimba pentru că tu ești un nimic!”

În urma acestui incident clubul ia decizia de a-l suspenda pe Quaresma. Primit ca un idol, adulat de tribune și de fani, în doar un an și jumătate cariera lui Quaresma atingea un nou abis. O dată în plus în momentul în care talentul îl ridicase comportamentul îl trăgea în jos.

Clubul traversa o perioadă delicată din punct de vedere financiar, iar tuturor jucătorilor li s-a propus micșorarea contractelor, inclusiv lui Quaresma care era cel mai bine plătit din lot (3.75 milioane/an). Acesta a refuzat motivând că cei din conducere nu l-au respectat, iar reacția sa a împărțit fanii în două tabere: cei care îl susțineau pe el personal pentru momentele de magie pe care acesta le oferise și cei care țineau partea clubului. În luna octombrie este acuzat de conducere că a urinat în vestiar și că a apărut dezbrăcat în fața unei femei de serviciu, iar o lună mai târziu este arestat în Lisabona pentru că a atacat un polițist. Problemele se țineau lanț de Quaresma care era mult mai preocupat de viața extrasportivă decât de fotbal așa că în decembrie 2012 Beșiktaș decide să îi rezilieze contractul cu 6 luni înainte de final și îi plătește salariul pentru această perioadă. Oficialii vulturilor recurgeau la această măsură drastică asumându-și pierderi financiare pentru a asigura liniștea vestiarului, zguduit din plin de scandalurile în care era implicat starul portughez. Sosit ca o mare speranță Quaresma era îndepărtat de la echipă pe ușa din dos.

Ajuns la vârsta de 29 de ani Ricardo Quaresma era liber de contract. Deși anii trecuseră Quaresma încă nu învățase nimic din greșelile trecutului și șochează încă o dată atunci când alege să semneze cu Al Ahli Dubai un contract pe un an și jumătate. O nouă alegere excentrică a portughezului ce s-a dovedit o greșeală pe care avea să o recunoască mai târziu într-un interviu în O’Jogo:

„În fiecare moment cheie al carierei mele am luat decizii greșite. Am vrut totul repede, deodată, iar acest lucru mi-a făcut numai rău!”

De partea cealaltă șeicii erau încântați de transferul portughezului, aducerea lui Quaresma în Emiratele Arabe fiind o adevărată lovitură de imagine. Aceștia sperau că numele lusitanului va atrage pe viitor și alți fotbaliști de clasă mondială. De partea cealaltă cariera fotbalistică a lui Quaresma părea terminată odată cu acest transfer.

Adus ca un adevărat superstar Ricardo Quaresma dezamăgește așteptările tuturor, iar în cele 5 luni petrecute în tricoul arabilor apare în 13 partide și înscrie 3 goluri. Din cauza faptului că nu jucase o bună perioadă de timp era complet ieșit din formă. În plus stilul său de viață excentric nu se plia cu cel al arabilor, portughezul nu putea face față restricțiilor impuse, astfel că în luna mai cele două părți reziliază contractul de comun acord.

Vara lui 2013 îl găsea pe Quaresma liber de contract, iar perspectivele pentru a fi prezent pentru prima oară la Cupa Mondială anul următor erau sumbre. Pe adresa lui nu a venit nici o ofertă așa că timp de 6 luni Ricardo nu a avut echipă. În ianuarie 2014 salvarea avea să vină de la echipa care a reprezentat apogeul carierei sale, FC Porto. Peste 10.000 de fani au asistat la tradiționalul antrenament de anul nou pentru a-l reprimi acasă pe Quaresma care a primit numărul 7, cu care a scris istorie în trecut pentru dragoni. Presa portugheză titra la unisol: „Regele s-a întors acasă!”

„Sunt fericit pentru că m-am întors acasă, unde simt iubirea și încrederea suporterilor în mine!”

Era fără îndoială ultima șansă a lui Quaresma pentru a reveni în fotbalul mare, dar în același timp era târziu pentru a prinde lotul pentru Cupa Mondială. Revenirea la Porto avea să fie de bun augur, Ricardo înscria în meciurile din Europa League împotriva lui Eintracht Frankfurt, Napoli sau Sevilla. Deși nu jucase timp de 6 luni geniul lui Ricardo nu dispăruse, iar travela sau rabonna erau mult mai rafinate decât în trecut. Mânat de ambiția de a demonstra că nu este încă un fotbalist terminat Quaresma surprinde prin altruismul de care dă dovadă, iar acest lucru se vedea și în discursul său de la conferințele de presă. Era o metamorfoză pe care nimeni nu și-o putea explica. Pentru prima oară în carieră Quaresma nu mai simțea nevoia să fie în centrul atenției și se punea în slujba echipei. Reușea 10 goluri în cele 24 de partide disputate în acea jumătate de sezon de la revenirea la Porto, dar rata pentru a treia oară consecutiv lotul pentru Cupa Mondială. Deși se aflase pe lista preliminară selecționerul îl prefera în cele din urmă pe Nani.

Quaresma a părut că a depășit ușor dezamăgirea, iar jocul arătat în sezonul următor i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva acesta, la 32 de ani, traversa cea mai bună formă a carierei lui. Totul a culminat cu evoluția stelară din meciul împotriva lui Bayern Munchen din sferturile de finală ale Ligii Campionilor, atunci când Quaresma reușea o dublă în primele 10 minute ale partidei.

Quaresma demonstra lumii că încă nu este un fotbalist terminat, dar cu toate că era unul dintre liderii din teren la Porto frustrările în sânul echipei creșteau. Tensiunea a atins punctul maxim după ce Benfica a câștigat titlul pentru al doilea an consecutiv, iar Quaresma, conform vechilor metehne, are un conflict cu antrenorul Julien Lopetegui. Deși evoluase în majoritatea partidelor pentru Porto în acel sezon Ricardo era înștiințat de către conducere că nu va mai face parte din planurile antrenorului pentru stagiunea următoare.

În ciuda vârstei jocul arătat de la revenirea la Porto îi adusese oferte de la Spartak Moscova sau Bursaspor, dar Quaresma a declarat public că nu dorește să joace în Rusia și că singura echipă pentru care va evolua în Turcia este Beșiktaș. Fanii vulturilor nu l-au uitat pe Quaresma, iar îndepărtarea sa din club este unul dintre principalele reproșuri pe care suporterii i le-au adus președintelui Fikret Orman. După declarațiile lui Quaresma fanii lui Beșiktaș au pornit o campanie uriașă pentru a-i convinge pe cei din conducere să îl aducă înapoi pe portughez.

„Am luat decizia cea mai bună când l-am lăsat să plece, salariul său era mult prea mare pentru noi. Dar acum cel mai logic este să îl aducem înapoi. Fanii îl iubesc, iar dacă antrenorul îl dorește noi vom face tot ceea ce este necesar pentru a-l aduce pe Ricardo înapoi!” Fikret Orman

„Quaresma este un jucător căruia nu îi poți spune nu, îl doresc, dar depinde de conducere, să vedem dacă din punct de vedere financiar ni-l putem permite!” Senol Günes, antrenorul lui Beșiktaș

Deși nu mai era în planurile celor de la Porto aceștia nu doreau să îl lase să plece liber de contract, astfel că Beșiktaș a plătit în schimbul său 1.6 milioane de euro. Dacă la prima experiență în Turcia salariul lui Quaresma era de 3.75 milioane acum Ricardo accepta 1.7 milioane doar pentru a reveni acolo unde era dorit. Nu sunt mulți cei care ar fi acceptat să se întoarcă într-un loc de unde au fost alungați, dar Ricardo a făcut acest lucru pentru suporteri. Banii nu au reprezentat o prioritate și, la fel ca în cazul revenirii la Porto, a făcut-o pentru a-și regăsi plăcerea de a juca.

Cu toate că a înaintat în vârstă Ricardo Quaresma nu s-a maturizat niciodată și a rămas un copil teribil al fotbalului. Ricardo Quaresma este în viziunea multora un fotbalist care a jucat întotdeauna pentru fani, nu pentru trofee. A preferat mereu un șut cu exteriorul în bară în locul unui gol înscris cu latul. Datorită stilului său de a juca Ricardo Quaresma este adulat de milioane de iubitori ai fotbalului din întreaga lume. Quaresma este cel mai bine definit de lacrimile pe care și le-a tatuat pe obraz.

Triumful de la Euro 2016 cu Portugalia a venit ca o răsplată a carierei sale, dar întotdeauna când cineva va rosti numele său cu siguranță că acea discuție se va încheia astfel: „Oare unde ar fi ajuns Ricardo Quaresma dacă nu ar fi fost un jucător atât de capricios și egoist?!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *