Omul care a luat Mondialul cu el

Pe data de 30 august 2010, la vârsta de 100 de ani, 6 luni și 25 de zile a încetat din viață Francisco Antonio „Pancho” Varallo, ultimul supraviețuitor al primului Campionat Mondial de fotbal din istorie, din Uruguay, 1930.

Văzuse lumina zilei în suburbia Los Hornos din La Plata pe 5 februarie 1910. La 18 ani participă la un trial jucând pentru Estudiantes. Înscrie 11 goluri în 3 meciuri și este luat de Gimnasia La Plata. Joacă două sezoane după care este împrumutat un an la Velez Sarsfield.

În 1931 Boca îl ia de la Gimnasia la Plata pe 8000$. Joacă nu mai puțin de 10 ani pentru albaștri și bagă mingea în ațe de 180 de ori în 210 de partide. A fost golgheterul all-time al grupării din capitala Argentinei până pe 1 martie 2009 atunci când Martin Palermo l-a depășit după golul înscris contra celor de la Huracan. După meci s-a îmbrăcat și a venit să îl vadă pe maestru. Ulterior, don Francisco declara în unul dintre ultimele sale interviuri:

“Nu îmi pare rău că Martin m-a depășit în clasamentul golgheterilor. Băiatul ăsta chiar simte ceva pentru Boca!”

La Mondialul din ’30 înscrisese în grupe contra Mexicului și a jucat toate cele trei meciuri, dar a stat pe bancă în semifinala contra Statelor Unite din cauza unei accidentări. A spus-o tot timpul că finala pierdută în fața celeștilor este cel mai mare regret din carieră. Aveau 2-1 la pauză, însă la final tabela a arătat 4-2 pentru Uruguay. Cu toate acestea recunoștea fair-play că uruguay-enii fuseseră peste ei.

Pentru națională bifase 16 partide în 7 ani și înscrisese 7 goluri. S-a retras în ’40, la doar 30 de primăveri. Chiar el o spunea:

“Ehe…pe atunci nu era ca acum, cu cartilaje artificiale. Dacă pocnea ceva, te suiau în tribună și stăteai acolo până când dispărea umflătura!”

A decedat la vârsta de 100 de ani în orașul unde se născuse, La Plata. Atât cei de la Boca, cât și de la Gimnasia au proclamat ziua de 5 februarie că zi de doliu în memoria ultimului supraviețuitor al Mondialului din 1930.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *