Ladislau Boloni, scaunul de dentist de la Spitalul Universitar și plomba pusă după antrenament care a ținut 23 de ani!

Ieri a fost ziua lui Ladislau Boloni, unul dintre cei mai mari jucători din istoria României. Cu acest prilej doresc să îi urez un sincer La mulți ani, multă sănătate și fericire alături de cei dragi! Deși sunt mult mai multe șanse ca acest mesaj să nu ajungă la dânsul decât să îl primească eu totuși doresc să îmi prezint respectul cu ocazia împlinirii celor 65 de primăveri!
Povestea pe care doresc să v-o spun am auzit-o în urmă cu mai mulți ani istorisită în stilul caracteristic de maestrul Cătălin Oprișan. Voi încerca să o reproduc în cele ce urmează.

Treaba stă în felul următor. Ladislau Boloni juca la Steaua, dar în paralel era student la Facultatea de Stomatologie pentru că, așa cum spunea și dânsul: “Diploma de doctor era singura certitudine pe care o aveam în perioada comunismului. Facultatea dura 5 ani, dar eu am terminat-o în 8 din cauza faptului că jucam fotbal și am încercat să merg cu ambele în paralel!”

Legenda spune că într-o zi Boloni s-a dus la Emerich Jenei și i-a spus că vrea să se transfere de la Steaua dacă nu i se va aduce un scaun de stomatolog pentru a-și amenaja propriul cabinet la stadion. Acesta a rămas fără cuvinte când a auzit cererea lui Boloni, dar i-a promis că va încerca să vadă ce se poate face. Într-un final a venit “o hârtie de sus” și doi oameni care lucrau în complexul din Ghencea s-au pornit într-o zi spre Spitalul Universitar din capitală, într-o Dacia Papuc, pentru a demonta un scaun ca să îl ia la stadion. Ajunși acolo aceștia au prezentat hârtia doctorilor:

– Bună ziua, am venit să demontăm un scaun de dentist, trebuie să îl luăm cu noi!

– Păi, stați domne, și unde îl duceți?

– La Stadionul Steaua, îi trebuie lui Loți Boloni!

– Hai, domne, dați-o dracu de treabă, ați înnebunit, nu sunteți sănătoși la cap!?

Scaunul a ajuns într-un final în Ghencea și de el se leagă o altă poveste din folclorul fotbalului românesc. La un antrenament Ștefan Petcu se văita că îl durea foarte rău o măsea așa că Boloni i-a propus ca, după ce termină antrenamentul, să se ducă la cabinetul amenajat la tribuna a doua a stadionului ca să îl consulte. Zis și făcut, după antrenament Boloni i-a pus plomba lui Petcu, plombă care l-a ținut nu mai puțin de 23 de ani!

După toate aceste întâmplări a luat naștere și celebra poezie:

Toți portarii au emoții și scrâșnesc să-și rupă dinții,
Când stomatologul Loți pune-n joc măseaua minții!

La mulți ani, Loți Boloni!

 Sursă foto: Săptămâna de fotbal

1 thought on “Ladislau Boloni, scaunul de dentist de la Spitalul Universitar și plomba pusă după antrenament care a ținut 23 de ani!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *