Karim Benzema, o legătură bolnăvicioasă

“Suntem campionii Europei în ultimii doi ani, dar totul începe din nou de la zero!”, spunea Zinedine Zidane la începutul sezonului. Triumful istoric din finala Ligii Campionilor de la Cardiff atunci când Los Blancos au devenit prima echipă care a reușit să își apere trofeul nu i-a dat aripi francezului, ci a părut că îl ancorează și mai mult în realitate. Unul dintre marile merite ale lui Zidane a fost ca a avut știința de a gestiona și de a relaționa cu un vestiar plin de personalități și de capricii. Având în vedere că la rândul său a reușit să câștige din postura de jucător aproape toate trofeele majore Zidane a știut cum să relaționeze cu un grup de jucători care au reușit același lucru fiind ajutat și de statutul de legendă al clubului din Madrid, dar și al fotbalului mondial.

După două sezoane în care a mers ceas în special în competițiile europene era oarecum de așteptat ca Real să sufere un recul și să nu mai poată continua pe aceeași trasă și în acest sezon. Deși are o echipă rodată și închegată inevitabil în jocul elevilor lui Zidane și-au făcut loc blazarea și lipsa de fantezie. Însă nu mijlocul a reprezentat principala problemă a lui Real. Singurul motiv de îngrijorare în ceea ce privește linia de mijloc o reprezintă înaintarea în vârstă a lui Luka Modric care a ajuns la 32 de ani, dar al cărui joc nu și-a pierdut din strălucire.

Marile probleme în acest debut de sezon sunt în atacul madrilenilor acolo unde Cristiano Ronaldo nu mai găsește așa ușor drumul spre gol și traversează o criză de formă. Iar în momentul în care se întâmplă acest lucru se observă și mai pregnant una dintre vechile probleme ale lui Real Madrid: lipsa de eficacitate a lui Karim Benzema! Care sunt totuși cauzele pentru care Karim Benzema nu a putut fi scos din echipă deși prestațiile sale nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor?

Favoritul lui Florentino Perez și prietenul lui Cristiano Ronaldo 

Dacă în momentele în care Ronaldo înscria la foc automat și Real câștiga trofee absența lui Benzema trecea oarecum neobservată sezonul acesta francezul a fost luat în vizor de către presă și fani. Cunoscut ca fiind unul dintre favoriții lui Florentino Perez și bun prieten cu Ronaldo, cel despre care se spune că are un cuvânt greu de spus în alcătuirea echipei, Karim Benzema a strâns deja opt sezoane în tricoul madrilenilor. Sosit pe Santiago Bernabeu în aceeași vară cu Cristiano Ronaldo francezul a înscris până în prezent 186 de goluri pentru madrileni, ceea ce înseamnă o medie de peste 20 de goluri pe sezon! Raportându-ne la un club de dimensiunile lui Real și ținând cont de obiectivele pe care madrilenii și le impun în fiecare an am putea spune că aceste cifre sunt mai degrabă modeste decât încurajatoare pentru Benzema. Sunt sigur că aș intra în sfera absurdului dacă aș compara cifrele lui Benzema cu ale lui Ronaldo ținând cont de pozițiile celor doi în teren. Dar chiar și așa în momentul în care unul dintre cei doi atacanți înscrie de 3 ori mai mult decât celălalt este clar că există o problemă! În plus marea problemă a lui Benzema este că dispare în meciurile cu adevărat importante. Atunci când Real a avut nevoie de un jucător care să o ducă în spate acesta s-a numit mereu Cristiano Ronaldo. Sau Sergio Ramos, dacă discutăm de minutele de prelungire! Au fost rare momentele când Karim Benzema a ieșit la rampă și a făcut diferența pentru Real Madrid. Personal ultimul astfel de moment pe care mi-l amintesc a fost turul semifinalei din Liga Campionilor cu Atletico Madrid din sezonul precedent.

Despărțirea de unii jucători de perspectivă

Seceta din atacul madrilenilor se datorează în bună parte și deciziilor luate în ultimii ani de către conducerea clubului. Real a devenit o adevărată sperietoare pentru atacanți, inclusiv pentru cei din lot. Rând pe rând Alvaro Morata sau Mariano Diaz au cerut au fost lăsați să plece la alte echipe pentru a putea să joace deoarece la Real nu au primit șanse. Chiar și în momentele în care au făcut-o și au jucat foarte bine, cazul lui Morata în sezonul trecut, alegerea numărul 1 a lui Zidane pentru partenerul de atac al lui Cristiano Ronaldo s-a numit într-un final tot Karim Benzema.

Aducerea unui atacant care să îl poată înlocui pe Benzema nu a fost o alegere deloc ușoară pentru Zidane și Florentino Perez. Real l-a vândut pe Morata la Chelsea tocmai pentru a avea fondurile necesare achiziționării unui atacant. Au fost multe voci care s-au întrebat în momentul cedării lui Morata dacă nu cumva cel la care ar fi trebuit să se renunțe este Benzema. Anul trecut Morata a înscris de 19 ori, în timp ce francezul a bifat 17 reușite, dar raportul minutelor jucate este net superior lui Benzema. Acesta a jucat 2892 de minute comparativ cu cele doar 1701 jucate de Morata. Rezumând francezul a jucat 11 partide în plus, dar a marcat cu două goluri mai puțin!

Alvaro Morata nu a reprezentat un caz singular. Primul exemplu care îmi vine în minte este Mariano Diaz, în prezent la Lyon. Fostul jucător al lui Real Madrid a înscris în acest sezon 13 goluri în 20 de partide și prin prestațiile sale a ridicat și mai multe semne de întrebare cu privire la ușurința cu care madrilenii au renunțat la serviciile sale.

Opinia generală este că Real a renunțat mult prea ușor la doi jucători de 24, respectiv 25 de ani, de perspectivă, în timp ce Benzema va împlini luna aceasta 30 de ani.

Visul unei campanii de vară: Kylian Mbappe și Harry Kane 

Kylian Mbappe a fost ținta numărul 1 în această vară pentru Real Madrid, dar socotelile spaniolilor au fost date peste cap de către Paris Saint-Germain. Transferul lui Neymar, dar mai ales suma plătită pentru starul brazilian au ridicat artificial nivelul pe piața transferurilor. Acela a fost momentul în care cei de la Monaco au realizat că pot obține o sumă apropiată de cele 222 de milioane plătite de PSG pentru Neymar și au decis să asculte și alte oferte pe lângă cea a lui Real Madrid. După ce toată vara cei de la Real au flirtat de la distanță cu Mbappe acesta a ales-o în cele din urmă pe Paris Saint-Germain pentru a fi sigur de un loc de titular întrucât a realizat că este greu să se impună în primul 11 al madrilenilor în momentul acesta.

Un alt jucător pe care madrilenii l-au curtat intens a fost golgheterul lui Tottenham, Harry Kane. Deși președintele lui Tottenahm, Daniel Levy, l-a declarat netransferabil pe Kane istoria relațiilor dintre cele două cluburi (transferurile lui Luka Modric sau Gareth Bale) ne-a arătat că într-un final s-ar fi ajuns la un acord între părți. Înclin să cred că un factor important în această ecuație a fost și dorința lui Harry Kane de a rămâne la Tottenham, cel puțin pentru moment.Perioada de mercato a trecut, iar Real nu a reușit să găsească un atacant de rezervă de calibru astfel că a rămas decât cu varianta Borja Mayoral. Se zvonește că în iarnă se va încerca aducerea unui vârf de careu pentru a-i face concurență lui Benzema, dar de-a lungul timpului marile lovituri de mercato nu s-au realizat în iarnă. Cu toate acestea din partea celor de la Real Madrid ne putem aștepta oricând la o lovitură de imagine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *