Juventus – Real Madrid 0-3. Câteva gânduri după un eșec usturător, dar de necontestat

A fost o seară tristă pe Allianz Stadium din Torino. Echipa gazdă, Juventus o aștepta pe Real având încă rănile deschise după finala pierdută anul trecut în fața spaniolilor la Cardiff în vreme ce madrilenii au renăscut din propria cenușă în acest sezon european. Juventus o eliminase pe Real în toate dublele manșe în care cele două se întâlniseră în trecut și, având această istorie de partea sa, Bătrâna Doamnă spera la un rezultat mare care să îi dea speranțe pentru returul de pe Santiago Bernabeu. Dar cum toate recordurile sunt făcute tocmai pentru a fi depășite cel puțin după partida de aseară impresia generală este că Real a tranșat calificarea și că returul de pe Bernabeu va fi doar pentru palmares.Nu vreau să vorbesc despre arbitraj sau tactică, ci doar să reușesc să găsesc motivele pentru care Juventus a suferit aseară una dintre cele mai grele înfrângeri din ultimii ani. În această fază a competiției absolut toate detaliile fac diferența, iar Mattia De Sciglio a învățat-o aseară pe propria piele. A fost nevoie de o secundă de neatenție în care a făcut câțiva pași în față pentru a-l dubla pe Douglas Costa într-o fază care nu necesita acest lucru, iar Marcelo i-a strecurat mingea lui Isco care a pasat în careu de unde Ronaldo nu a iertat.

Cât de mult au cântărit absențele lui Juventus! Dacă toți ochii au fost îndreptați asupra lui Bentancur, înlocuitorul suspendatului Pjanic, cei care au greșit au fost alții. Tocmai cei la care nu se așteptau nimeni. Mult mai mult a cântărit însă absența lui Mehdi Benatia. Așa cum am mai spus-o și în repetate rânduri, încet, dar sigur marocanul a devenit principalul reper în defensiva lui Juventus. Chiellini rămâne o stâncă, anii așternuți peste Andrea Barzagli încep să își spună cuvântul, în timp ce nici însuși Benatia nu se află la prima tinerețe. Privesc în mediul online și observ cum absolut opinia publică îi pune efectiv la zid pe Buffon, Barzagli sau Chiellini și nu pot să nu mă întristez când văd că lumea vede atât de multe, dar înțelege totuși atât de puține. Indiferent de prestații sau de rezultatul final cei trei rămân niște stâlpi ai acestei societăți numită Juventus.Ideea pe care vreau să o subliniez este cu totul alta: nu căutați vinovații în teren sau pe bancă! Ar fi cel mai greșit lucru pe care l-ați putea face. Este timpul ca și conducerea lui Juventus, cea care a reușit o serie de lovituri de mercato răsunătoare în ultima ani, să își regândească strategia și abordarea. Este momentul să se înțeleagă că nu poți reuși să ajungi în vârful elitei continentale doar prin “ciupeli” de mercato. În plus poate ar fi bine să ne întoarcem puțin privirea spre trecutul recent și să vedem, așa cum o spune foarte bine un bun prieten, că atunci când Juventus a renăscut a făcut-o în primul rând datorită liniei sale de mijloc, celebra MVP (Marchisio – Vidal – Pirlo). S-au investit în zadar 90 de milioane în Gonzalo Higuain dacă acesta nu are în spatele său o linie de mijloc de calibru care să îl susțină. Allegri s-a văzut o dată în plus nevoit să improvizeze și să încerce să cucerească mijlocul terenului în fața lui Modric, Kroos sau Isco. Este de mirare deznodământul?

Nu doar Real a renăscut din propria cenușă, ci și Cristiano Ronaldo. Supus unui val dur de critici pe durata întregului sezon portughezul s-a ridicat deasupra tuturor atunci când Real a avut cea mai mare nevoie: la propriu, în dubla cu PSG și la figurat, prin foarfeca de aseară prin care a ridicat în picioare toată asistența de pe Allianz Stadium. Exceptând gestul de o sportivitate rară personal am perceput aplauzele celor peste 40.000 de fani și ca pe o resemnare și o conștientizare a stării de fapt: a imaginii fotbalului italian și a generațiilor de fotbaliști italieni care se risipesc pe măsură ce se scurg anii.

Am foarte multe gânduri în minte, dar consider că este mai bine să mă opresc aici. Așa cum o spun de 15 ani de zile: ne vedem la anul. Cu gânduri mai bune, cu aceleași obiective îndrăznețe și cu speranța unui parcurs mai eficient și a unui deznodământ mai bun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *