“Iartă-ne, Bela!”

Bela Guttmann reprezintă unul dintre cele mai importante personaje din istoria Benficăi Lisabona. Născut la Budapesta în anul 1899 a cochetat întâi cu dansul până să îşi descopere marea pasiune: fotbalul. Este selecţionat în lotul ţării natale pentru Olimpiada din 1924, dar protestează faţă de condiţiile puse la dispoziţie de către delegaţia maghiară motiv pentru care cariera sa la echipa naţională avea să se încheie prematur.Supravieţuieşte vremurilor negre ale Primului Război Mondial, dar decide să nu vorbească despre acest lucru cu nimeni tot restul vieţii. După o lungă perioadă petrecută în Statele Unite în 1958 decide să se întoarcă în Europa şi este numit antrenorul lui FC Porto, echipă ce se afla la 5 puncte în spatele liderului Benfica Lisabona. Cu toate acestea echipa lui Guttmann reuşeşte să câştige titlul de campioană.

În vara lui ’59 are loc una dintre cele mai mari trădări din istoria fotbalului portughez: Bela Guttmann o părăseşte pe Porto şi o preia pe marea rivala Benfica! Cunoscut pentru filozofia aparte, neînţeleasă de către mulţi, ia o primă măsură care şochează: dă afară 20 de jucători de la prima echipă şi în locul lor aduce juniori. Chiar şi aşa reuşeşte să câştige încă o dată titlul de campion al Portugaliei.

Primul sezon la cârma vulturilor îl confirmă ca un antrenor cu „ochi” pentru jucători. Aşa ajunge să îl descopere pe marele Eusebio! După ce confirmase în Portugalia era timpul ca echipa lui Guttmann să se afirme şi în Europa. Benfica avea să fie echipa ce încheia hegemonia europeană a lui Real Madrid, care câştigase primele 5 ediţii ale Cupei Campionilor Europeni! Portughezii aveau să câştige trofeul de două ori consecutiv, în sezoanele 1960-1961 şi 1961-1962, marcând astfel cea mai bună epocă din istoria „vulturilor”!Maghiarul era unul dintre cei mai buni antrenori din lume şi crease o echipă solidă care se bătea cu forţele Europei la acel moment, Real Madrid şi Barcelona. Aşa că în 1962 decide să aibă o discuţie cu preşedintele clubului pentru a solicita o mărire de salariu, dar se loveşte de un refuz inexplicabil:

„În contractul tău nu este specificat nicăieri că vei fi plătit mai bine dacă vei avea succes!”

La auzul acestei replici Guttmann s-a ridicat nervos de pe scaun şi a strigat:

Nici într-o sută de ani Benfica nu va mai câştiga un trofeu european!” 

Astfel a luat naştere „blestemul lui Guttmann”, care a părăsit clubul, dar nu a mai câştigat nici un titlu cu echipele pe care le-a antrenat după despărţirea de portughezi. Un an mai târziu Benfica avea să piardă prima finală europeană în faţa lui AC Milan în ultimul act al Cupei Campionilor Europeni.

În 1990 Benfica juca o nouă finală a Cupei Campionilor unde urma să întâlnească din nou AC Milan după ce între timp pierduse alte 4 finale europene! Înaintea disputării acestei partide o delegaţie a Benficai în frunte cu Eusebio s-a dus la mormântul lui Guttmann din Viena pentru a depune coroane şi flori. Eusebio a îngenunchiat în faţa mormântului antrenorului care l-a descoperit şi a strigat:

“Iartă-ne, Bela! Te rugăm să ridici blestemul!”

Rugăminţile portughezilor au fost în zadar, Benfica pierzând încă o dată în faţa milanezilor. De la plecarea lui Guttmann şi până în prezent portughezii au pierdut toate cele 8 finale europene pe care le-au disputat!

Lista finalelor pierdute de Benfica după „blestemul lui Guttmann”

1963: AC Milan (Cupa Campionilor)
1965: Inter Milano (Cupa Campionilor)
1968: Man. United (Cupa Campionilor)
1983: Anderlecht (Cupa UEFA)
1988: PSV Eindhoven (Cupa Campionilor)
1990: AC Milan (Cupa Campionilor)
2013: Chelsea (Europa League)
2014: Sevilla (Europa League)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *