Gaetano Scirea, libero printre stele

Gaetano Scirea a fost unul dintre cei mai mari fundași din istoria fotbalului, iar de numele său se leagă una dintre cele mai emoționante și nedrepte povești din istoria celor de la Juventus Torino. Născut pe data de 25 mai 1953 la Cernusco sul Naviglio și-a început cariera la juniori în tricoul Atalantei în 1970 la vârsta de 17 ani pe postul de mijlocaș dreapta după ce în copilărie bătea mingea în atelierul tatălui său. Doi ani mai târziu avea să facă parte din prima echipă a bergamezilor și să debuteze în Serie A pe data de 24 septembrie 1972 într-o remiză nulă împotriva celor de la Cagliari. Unul dintre fundașii centrali se accidentează și antrenorul este nevoit să improvizeze așa că îl trimite pe Gaetano în centrul defensivei, iar acesta face un meci excelent, jucând cu o dezinvoltură ieșită din comun.

Impresionează prin calitățile arătate pe teren, dar și în afara lui, iar doi ani mai târziu avea să vină transferul la Juventus. Bătrâna Doamnă căuta un înlocuitor pentru Sandro Salvatore, iar tânărul Scirea părea alegerea potrivită, mai ales că relațiile dintre echipa torineză și Atalanta erau foarte bune la acea vreme. Președintele de atunci al lui Juventus, Giampiero Boniperti, declara:

„Transferam mulți jucători în acea perioadă. Ne înțelegeam cu clubul și transferul era perfectat. Dar pe Gaetano am insistat să îl văd personal, să vină să discutăm înainte să realizăm transferul! M-a impresionat încă de la prima discuție purtată cu el. Era un om exemplar atât pe teren, cât și în afara lui!”

Se impune rapid la Juventus într-una dintre cele mai bune echipe din istoria bianconerilor, din care mai făceau parte Claudio Gentile, Giuseppe Furino, Dino Zoff, Pietro Anastasi sau Paolo Rossi. Manierele desăvârșite și modul simplu și modest de a fi îl fac acceptat de către colectiv. Coechipierii de atunci își amintesc primul moment în care acesta a pășit în vestiar.

„Era foarte timid, dar s-a înțeles de minune încă din prima clipă cu cei de vârsta lui! Caracterul și educația l-au făcut plăcut și de către cei mai în vârstă din echipă, ca drept dovadă că cel mai bun prieten al său era Dino Zoff!” Avea să facă istorie în tricoul lui Juventus, formând alături de Claudio Gentile unul dintre cele mai bune cupluri de fundași centrali din toate timpurile. Linia defensivă din care făcea parte și Antonio Cabrini reprezintă și astăzi în viziunea multor oameni de fotbal una dintre cele mai puternice din câte a văzut fotbalul vreodată. Grația, eleganța în mișcări și modul în care ieșea cu mingea la picior din apărare îl fac pe Gaetano respectat atât de către coechipieri, cât și de adversari. Gândea mereu cu o secundă înaintea tuturor dând dovadă de o viziune ieșită din comun.

Primul sezon în tricoul lui Juventus, 1974-1975, avea să marcheze primul Scudetto din seria celor câștigate de Scirea, dar și debutul său în naționala Italiei la vârsta de 22 de ani într-un amical împotriva Greciei. Calitățile arătate l-au făcut pe selecționerul de atunci, Enzo Bearzot, să nu îl mai scoată din primul 11, devenind unul dintre pilonii naționalei în următorii 10 ani, ținându-l pe bară pe nimeni altul decât pe marele Franco Baresi! Primul gol în tricoul Squdrei Azzura avea să vină pe 19 aprilie 1980 într-un meci în care Italia remiza 2-2 în compania Poloniei, țară de care avea să se lege destinul său tragic.În 1976 Giovanni Trapattoni o prelua pe Juventus, iar decada în care acesta s-a aflat la cârma echipei, cunoscută ca și „Trapatoniada”, este una dintre cele mai glorioase perioade din istoria torinezilor. Primul trofeu european pentru Scirea în tricoul lui Juventus avea să vină în 1977, Cupa UEFA. Anii de glorie continuă, torinezii câștigau trofeu după trofeu, iar în 1982 Gaetano este unul dintre artizanii celui de-al douăzecelea titlu pentru Juventus, prilej pentru aceștia să își treacă pe tricou a doua stea.

În același an face parte din echipa Italiei care se încoronează ca regină a lumii la Mondialul din Spania după ce o zdrobea pe Germania de Vest cu 3-1 în finala de pe Santiago Bernabeu . Deși la acel turneu a strălucit viitorul Balon de Aur, Paolo Rossi, linia linia defensivă formată din Scirea, Gentile și Cabrini a fost la cel mai înalt nivel și au purtat Italia spre câștigarea trofeului.

Gaetano Scirea, Enzo Bearzot și Dino Zoff

1982 a fost un an cu adevărat strălucitor pentru Gaetano, care face unul dintre meciurile memorabile în tricoul lui Juventus împotriva rivalei din oraș, FC Torino, pe data de 7 martie. Juventus reușea să se impună cu 4-2 după ce a fost condusă cu 2-0, iar Scirea înscria de două ori în poarta marii rivale.

Patru ani mai târziu, echipa din insulă venea să își apere titlul la Campionatul Mondial din Mexic, însă avea să fie eliminată prematur de către Franța viitorului său coleg de la Juventus, Michel Platini. A fost ultimul Mondial al lui Scirea care a luat decizia de a se retrage din națională la vârsta de 33 de ani după ce participase la nu mai puțin de 3 ediții ale Campionatului Mondial și la un Campionat European.

În viața personală era un tip retras căruia nu îi plăcea să fie în centrul atenției. Un gentleman desăvârșit. Un om de puține cuvinte, dar prietenos și respectat de către toată lumea, de unde și renumele de „Liderul tăcut”. Carismatic, elegant, distins. Așa este descris de către toți prietenii, o persoană cu adevărate calități umane.  Gaetano i-a oferit totul Bătrânei Doamne, iar aceasta nu a rămas datoare la rândul său. Seriozitatea l-a purtat pe culmile succesului în tricoul lui Juventus, iar prin performanțele sale și-a asigurat locul în eternitate.

După retragerea lui Furino în 1984 Gaetano preia banderola de căpitan pe care avea să o poarte timp de 4 ani până la retragere. În acele vremuri, atunci când se întâlneau Napoli și Juventus presa titra că se confruntă “îngerul păzitor” al torinezilor, Scirea, cu “diavolul” napoletanilor, Diego Armando Maradona!

În primul an cu banderola pe braț îi poartă pe bianconeri către prima Cupă a Campionilor câștigată în finala de tristă amintire de pe Heysel. Scirea a fost singurul jucător care a vorbit la microfon încercând să aducă puțină liniște în urma tragicului eveniment.

În 1988 ia decizia să agațe ghele în cui după nu mai puțin de 377 de partide disputate în Serie A și 24 de goluri marcate în tricoul lui Juventus. Se retrage după o carieră glorioasă în care a jucat 622 de meciuri și a marcat 34 de goluri, încasând doar 9 cartonașe galbene și nici un cartonaș roșu în cei 16 ani petrecuți pe teren pe poziția de libero! Un adevărat record pentru un fundaș italian și un etalon în materie de fair-play! Ca și trofee face parte dintr-o galerie selectă, fiind unul dintre doar cei cinci jucători care au câștigat în carieră toate trofeele recunoscute de către FIFA și UEFA.

  • 7 titluri de campion al Italiei: 1974–75, 1976–77, 1977–78, 1980–81, 1981–82, 1983–84, 1985–86
  • două Cupe ale Italiei: 1979 si 1983
  • o Cupă UEFA: 1977
  • o Cupă a Cupelor: 1984
  • o Cupă a Campionilor Europeni: 1985
  • o Super Cupă UEFA: 1984
  • o Cupa Intercontinentală: 1985
  • o Cupa Mondială: 1982

După retragere este cooptat imediat ca și antrenor secund de către bunul său prieten Dino Zoff care între timp ajunsese antrenorul principal al Bătrânei Doamne.

Polonia, 3 septembrie 1989. În timp ce se întorcea către aeroport după ce  îi vizionase pe viitorii adversari ai lui Juventus din primul tur al Cupei UEFA, Górnik Zabrze, mașina lui Gaetano se ciocnește frontal în localitatea Babsk cu alt vehicul ce transporta petrol și explodează imediat. Trei dintre cei patru pasageri își pierd viața, iar vestea trecerii în neființă a lui Scirea la vârsta de doar 36 de ani lovea ca un trăsnet întreaga Italie. O stea apunea mult prea devreme, iar lumea fotbalului devenea mai săracă prin pierderea sa!

Omul, campionul, legenda. Așa poate fi descris pe scurt destinul unuia dintre cei mai buni fundași din istorie, Gaetano Scirea. O voință cum rar îți e dat să vezi, o educație aleasă, maniere ieșite din comun și o eleganță aparte pentru un fundaș italian. Ca și coleg, excepțional. Ca om, un caracter aparte. Așa a rămas „Gae” în memoria prietenilor. Vestea morții lui a lăsat Italia și suflarea juventină în lacrimi. În semn de respect pentru întreaga carieră au denumit una din peluze după numele său și i-au acordat o stea în constelația celor 50 de legende juventine la inaugurarea noului stadion, Juventus Stadium, în anul 2011.

Giampiero Boniperti: „Il mio fuoriclasse era Scirea!”

Giampiero Boniperti: „Top-player-ul meu a fost Scirea!”

1 thought on “Gaetano Scirea, libero printre stele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *