Cum a ajuns Pavel Nedved de la Lazio la Juventus

La mijlocul anilor ’90 omul de afaceri Sergio Cragnotti devenea noul președinte al celor de la Lazio Roma. Obiectivul declarat de acesta încă de la început îl reprezenta construirea unei echipe care să câștige titlul de campioană și să spargă hegemonia celor de la AC Milan și Juventus Torino care dominau fotbalul italian.Noul președinte al lui Lazio și-a început politica de transferuri prin aducerea legendarului Paul Gascoigne de la Tottenham Hotspur profitând de reputația pe care o avea fotbalul italian la acea vreme. Faptul că Italia avea cel mai puternic campionat de fotbal din lume reprezenta un atu în plus. În perioada următoare Lazio i-a transferat pe Juan Sebastian Veron, Christian Vieri și Hernan Crespo stabilind adevărate recorduri în ceea ce privea sumele plătite.

Cragnotti era dispus să plătească oricât pentru a-și vedea visul cu ochii, dar rezultatele întârziau să apară. Lazio termina stagiunea 1995 pe locul 2, iar acest eșec îl ambiționează încă și mai mult pe Cragnotti care continuă să investească nebunește.

După un Campionat European de excepție reușit cu naționala Cehiei în vara lui 1996, în care a reușit inclusiv un gol în poarta Italiei, Pavel Nedved era transferat de Lazio.

În următoarele două sezoane Lazio termina stagiunea pe poziția a treia, respectiv a patra a clasamentului. Dar echipa formată în decursul acestor ani era una de-a dreptul stelară și în tricoul bianco-celestilor se regăseau printre alții Alessandro Nesta, Sinisa Mihajlovic, Dejan Stankovic, Roberto Mancini, Simone Inzaghi sau Pavel Nedved. Lazio începea să se facă auzită în fotbalul italian și reușea victorii de-a dreptul răsunătoare. Spre exemplu Juventus pleca de pe Stadio Olimpico răpusă cu 4-0 de către laziali.

Lazio reușea să câștige Cupa Italiei în sezonul 1997-1998, primul trofeu intern după o pauză de 14 ani de zile. În același an ajungeau în finala Cupei UEFA, dar se recunoșteau învinși în fața lui Internazionale Milano, rivala din campionat.

Stagiunea 1999 avea să marcheze și primul triumf la nivel european al lazialilor care câștigau Cupa Cupelor la chiar ultima ediție din istoria competiției. Golul victoriei era marcat chiar de Pavel Nedved jucător ce crescuse de la un sezon la altul. În plus ratau câștigarea titlului de campioană chiar în ultima etapă după ce terminau la doar un punct în spatele lui AC Milan.

A urmat un al doilea trofeu european după ce trupa antrenată de Sven-Goran Eriksson, bun prieten cu Cragnotti, o învingea pe Manchester United prin golul lui Salas. La finalul acelui meci Sir Alex Ferguson făcea o predicție îndrăzneață:

 “Cred că Lazio va câștiga Serie A în acest sezon!”

Și întradevăr avea să urmeze un triumf istoric. La capătul acelui sezon în care Lazio sărbătorea centenarul (100 de ani de existență) bianco-celeștii câștigau al doilea titlu de campioană din istoria clubului, iar unul dintre artizanii acestui succes era cehul Nedved! Trecerea anilor și experiența acumulată în campionatul Italiei îl transformaseră într-un jucător de top dorit de toate marile echipe ale lumii!

În același an 2000 Florentino Perez, aspirant la președinția lui Real Madrid, își clădea întreaga campanie electorală în jurul promisiunii că îl va aduce pe Santiago Bernabeu pe Zinedine Zidane, jucătorul lui Juventus Torino. De partea cealaltă Juventus se pregătea de începerea unui nou ciclu și doreau formarea unei noi echipe, iar conducătorii torinezilor au conștientizat că era momentul prielnic pentru a-l vinde pe Zidane și a obține o sumă foarte bună în urma acestei mutări.

Vara anului următor avea să fie una cu adevărat nebună pe piața transferurilor la nivel mondial. Florentino Perez câștigase alegerile și era noul președinte al celor de la Real Madrid și prin urmare era obligat să își respecte promisiunile în fața suporterilor. Juventus îl cedeaza pe Zidane la Real Madrid care plătea nu mai puțin de 65 de milioane de euro pentru jucătorul francez. Transferul acestuia avea să aibă un efect de domino și să declanșeze alte mutări.

În aceeași vară Bătrâna Doamnă îl ceda și pe Filippo Inzaghi la AC Milan pentru 40 de milioane de euro. Dacă în urma transferului lui Inzaghi torinezii aveau acoperit acel post de către David Trezeguet plecarea lui Zidane lăsa un gol imens care trebuia umplut. Torinezii încasaseră peste 100 de milioane pe care aveau să îi reinvesteasca în viitorul echipei. De la Parma avea să îi transfere pe Lilian Thuram și pe Gianluigi Buffon, dar în continuare Luciano Moggi, directorul lui Juventus, căută un jucător de creație pentru a suplini plecarea lui Zizou.

În cartea sa biografică, “Il Pallone Lo Porto Io”, fostul director al celor de la Juventus dezvăluie povestea transferului lui Pavel Nedved de la Lazio.

“Motivatia mea a fost una simplă: Nedved înscria întotdeauna împotriva noastră așa că ne-am hotărât să îl cumpărăm pentru a rezolva această problemă!”

Lazio începea să plătească factura uriașă pentru Scudetto-ul câștigat, iar investițiile haotice făcute în trecut loveau în plin bilanțul economic al clubului. Compania Cirio, principalul pilon al afacerilor lui Sergio Cragnotti raporta pierderi uriașe și lazialii erau puși în situația de a vinde jucători pentru a echilibra balanța financiară. Moggi profita de această situație și se înțelesese cu Cragnotti în privința sumei pentru transferul lui Nedved, dar cehul refuză trecerea la Juventus. Familia sa se simțea extraordinar la Roma, iar terenurile de golf erau extraordinare, el fiind un mare amator al acestui sport.

La auzul veștii suporterii lui Lazio au organizat un protest uriaș la stadion, iar la presiunea acestora Cragnotti se răzgândea și rupea înțelegerea cu Moggi.

Cu toate acestea Moggi avea nevoie de un înlocuitor pentru Zidane. Deși discutase cu Nedved despre transferul la Juventus se lovise de refuzul politicos al cehului. Așa că a apelat la un șiretlic după cum povestește în cartea sa:

“L-am sunat pe Pavel în timp ce acesta era cu familia în vacanță la Praga și i-am spus:

        – Pavel, te rog, fă-mi o favoare! Fă-mi o vizită la Torino doar ca să vezi împrejurimile. Îți voi trimite un avion privat, nu va știi absolut nimeni! Dacă nu vei vrea să semnezi cu noi, nu este nici o problemă. Vom rămâne prieteni în continuare!”

Cehul a căzut în capcana lui Moggi și a acceptat invitația. Între timp acesta și-a sunat toate contactele din presă pentru a-i anunța că Nedved va semna cu Juventus și este în drum spre Torino. Nu mare a fost mirarea cehului când la aterizare a văzut marea de reporteri care îl întrebau ce salariu va avea la Juventus sau pe ce perioadă se va întinde contractul sau cu torinezii.

Moggi a jucat rolul neștiutorului prefăcându-se la rândul său surprins. Nedved a rămas plăcut impresionat de ceea ce a văzut și de calitatea terenurilor de golf din Torino.

În urma acestui episod inevitabil a intervenit ruptura între “furia blonda” și suporterii lazialilor. Cunoscând situația economică a lui Lazio, impresarul lui Nedved, Mino Raiola, l-a sfătuit:

 “Pavel, Lazio este în colaps! Acest episod s-a încheiat pentru tine! Juventus este viitorul tău!”

Drept urmare câteva zile mai târziu cehul avea să semneze cu Juventus și ulterior să devină unul dintre jucătorii de legendă ai torinezilor, iar doi mai tarziu avea să câștige și cel mai important trofeu individual pe care îl poate primi un jucător: Balonul de Aur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *