Cea mai nefericită zi din cariera lui Steven Gerrard

Sezonul 2013-2014 a fost cel în care Liverpool a fost cel mai aproape să câștige primul său titlu de campioană a Angliei după cel din 1990. Trupa antrenată pe atunci de Brendan Rodgers a jucat absolut încântător întregul campionat, dar a clacat în ultimele 3 etape, iar titlul a fost adjudecat de Manchester City. Povestea acelui campionat este cu atât mai tristă pentru fanii lui Liverpool deoarece cel care a năruit speranțele la titlu a fost însuși căpitanul, marele Steven Gerrard!

Ne aflăm la finalul etapei 35, cu doar 3 meciuri rămase de disputat până la final, iar clasamentul arăta în felul următor:Primele 3 echipe se aflau înșiruite pe 5 puncte, iar în următoarea etapă Liverpool avea să o întâlnească pe Anfield pe Chelsea, antrenată la vremea aceea de Jose Mourinho, unul dintre inamicii predilecți ai suporterilor cormoranilor. Dacă avea să câștige, Liverpool lua o opțiune serioasă pentru titlu în condițiile în care în ultimele două etape întâlnea doi adversari oarecum la îndemână (prin prisma jocului arătat de-a lungul sezonului), Crystal Palace în deplasare și Newcastle acasă.

Suporterii celor de la Liverpool anticipau încă o sărbătoare în fața celor de la Chelsea și Mourinho, iar jocul prestat de Suarez și compania întregul sezon le dădeau mari speranțe. Vârful uruguayan se afla la cel mai bun an de până atunci din cariera sa de fotbalist, rând pe rând apărările echipelor din Premier League se înclinaseră în fața lui. Cormoranii porneau ca mari favoriți. după o serie 16 partide fără eșec, dintre care ultimele 11 reprezentau victorii pe linie!

De cealaltă parte, Chelsea avea nevoie disperată de cele trei puncte pentru a mai spera la titlu, iar Jose Mourinho declara că va face tot ce ține de el ca să câștige acest meci. Pentru albaștri fusese un sezon de-a dreptul oscilant, reușind să câștige în fața principalelor contracandidate (echipele din Manchester, Arsenal sau Liverpool), dar pierzând puncte importante în meciuri cu echipe din partea a doua a clasamentului precum Stoke City, Aston Villa sau Newcastle. Partida cu Liverpool reprezenta ultima șansă pentru a îmbunătăți impresia lăsată fanilor de pe Stamford Bridge. Erau câteva zile cruciale în care Chelsea își juca tot sezonul: titlul în Anglia, iar peste câteva zile o aștepta returul semifinalei de Liga Campionilor împotriva lui Atletico Madrid.

Prima repriză s-a derulat sub dominarea lui Liverpool care a ratat numeroare ocazii prin Coutinho și Suarez totul culminând cu o minge respinsă de pe linia porții de Ashley Cole la ocazia lui Mamadou Sakho. Au fost momente îndelungi de joc când Chelsea se apăra cu toți cei 11 jucători în propria jumătate de teren și toată audiența avea senzația că golul nu va întârzia în poarta albaștrilor. Odată cu trecerea timpului, lucrurile păreau să se îndrepte spre un rezultatul nul la pauză, până în minutele de prelungire, atunci când Steven Gerrard a alunecat la jumătatea terenului încercând să preia o pasă de la Sakho, iar Demba Ba a scăpat singur spre poartă și a finalizat, ducându-i pe albaștri în avantaj la cabine.Repriza a doua s-a desfășurat după același tipar, cu Liverpool atacând cu aproape toată echipa, iar Chelsea baricadându-se în propria jumătate de teren. Mark Schwarzer, unul dintre transferurile cele mai contestate ale londonezilor din ultimii ani a făcut probabil cel mai bun meci în tricoul lui Chelsea, reușind să păstreze poarta curată. Pe toată durata părții secunde a jocului, suporterii lui Liverpool i-au cântat neîncetat numele lui Stevie G., iar acesta a încercat din răsputeri să găsească drumul spre gol, însă fiecare șut al său era blocat fie de către Schwarzer, fie de vreunul dintre jucătorii lui Chelsea care păzeau careul. Rând pe rând, el, Suarez sau Sturridge au încercat să perforeze poarta, însă fără rezultat pe tabelă. Golul doi a venit ca și primul, în prelungirile reprizei, tot în poarta lui Liverpool, după un contraatac purtat de Willian și Fernando Torres, fost idol, actual dușman pe Anfield după transferul la Chelsea.

Ca să ne putem face o idee despre cum s-a desfășurat acest meci, putem vedea mai jos cum arătau statisticile la finalul celor 90 de minute de joc:

Fusese o dominare fără echivoc a lui Liverpool, dar încă o dată pragmatismul lui Jose Mourinho triumfa și câștiga încă o luptă din războiul început pe durata primului său mandat la cârma echipei londoneze. În ciuda înfrângerii, la finalul etapei, cormoranii se aflau la egalitate cu Manchester City, iar totul urma sa se decidă în ultimele două partide ale sezonului. Însă în deplasarea de la Crystal Palace, elevii lui Brendan Rodgers au făcut iar un pas fals, reușind doar un 3-3, iar cetățenii se detașau la 2 puncte în fruntea clasamentului. În acel moment toți fanii lui Liverpool se rugau pentru o minune reușită de West Ham în ultima etapă pe terenul lui City. Dar aceasta nu a venit, iar Liverpool a trebuit să se recunoască învinsă și să accepte locul secund la finalul stagiunii.

Deși au cules majoritatea laurilor – cei mai mulți jucători în echipa ideală a campionatului, golgheterul și în același timp cel mai bun jucător, Luis Suarez și premiul Fair – Play, marele regret a rămas titlul pierdut. Absolut toată lumea a fost de acord că meciul cu Chelsea a decis campioana în acel sezon!

Există în viață anumite momente, acele fracțiuni de secundă care fac diferența între a învinge și a fi învins, a reuși sau a eșua. Acele clipe fatidice în care destinul ne arată că nu putem fugi de drumul pe care suntem sortiți să îl parcurgem în această viață. Cu toții am trăit acele clipe. Din păcate, pentru Steven Gerrard, acele clipe s-au consumat pe 27 aprilie 2014, ziua în care gazonul de pe Anfield, a doua sa casă, a decis să îi joace una dintre cele mai urâte farse din cariera sa de fotbalist. O carieră completă, un om de un caracter ireproșabil și un fotbalist desăvârșit care ar fi meritat mai mult ca oricine altcineva să câștige titlul de campion în Anglia. Dar acea alunecare a făcut diferența…Mai jos puteți vedea un rezumat amplu al acestui meci. Observați reacția lui Jose Mourinho în fața suporterilor lui Liverpool și veți înțelege de ce este atât de hulit și contestat, deși este unul dintre cei mai buni antrenori din lume la ora actuală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *