Biri Biri – legenda Gambiei

După ce al Doilea Război Mondial a luat sfârșit Africa a devenit o piață foarte bună pentru căutarea de noi talente fotbalistice. Portugalia și Franța au fost printre primele țări care au adus jucători din Africa. Portugalia i-a luat pe Lucas Matateu sau Eusebio din Mozambic în timp ce Franța a adus sute de jucători în campionatul intern. Inițial Anglia a fost printre puținele țări care nu s-au orientat spre continentul african. Scouterii englezi erau de părere că jucătorii proveniți din această zonă nu sunt suficient de buni pentru nivelul campionatului din Albion.

Nici până în ziua de astăzi nu se știe cum a ajuns la urechile unui scouter englez că există un fotbalist talentat în Gambia și astfel lui Alhaji Momodou Njie zis ‘Biri Biri’ i s-a permis să călătorească în Anglia pentru a da probe pentru Derby County.

Alhaji Momodou Njie ‘Biri Biri’, considerat cel mai bun jucător din istoria Gambiei s-a născut pe data de 30 martie 1948 în Banjul. În anii ’60 Gambia era cea mai mică țară din Africa și avea o populație de sub un milion de locuitori! Atunci când ne gândim la cei mai mari jucători africani din istorie numele lui Biri Biri nu este printre primele care să ne vină în minte și pe bună dreptate. Dar în Gambia este o adevărată legendă și este considerat mai bun chiar și decât Diego Maradona!

Managerul celor de la Derby County, Brian Clough, vestit pentru faptul nu se înșela niciodată în ceea ce privea un jucător, a considerat că Biri Biri nu este suficient de bun și afacerea a căzut. Astfel că acesta s-a întors înapoi în Gambia și a continuat să joace în campionatul intern, dar și pentru naționala țării sale care pierdea aproape fiecare meci!

Destinul lui Biri Biri s-a schimbat în 1972. Danezii de la B 1901 au venit în Gambia pentru un turneu și cei de la Wallidan FC (echipa pentru care juca Biri Biri) i-au invitat să dispute o partidă. Deși danezii au reușit să câștige cu 5-4 Biri Biri a înscris 3 goluri. Antrenorul acestora, Kurt Nielsen, i-a propus lui Biri Biri să joace pentru echipa sa împotriva unei alteia din Gambia, iar acesta a reușit să înscrie 4 goluri!

Kurt Nielsen a rămas impresionat de tânărul jucător din Gambia și a decis să îl ia la B 1901. Biri Biri devenea astfel primul fotbalist african care a jucat în Danemarca! Deoarece în acele vremuri campionatul danez era la nivel de amatori acesta și-a mai luat încă un job: spăla haine la spitalul local! Deși nu a jucat mult pentru B 1901 africanul a bifat prima performanță notabilă a carierei: finala Cupei, pe care echipa lui a pierdut-o în fața celor de la Randers Freia! A fost singurul moment al carierei în care Biri Biri a fost aproape sa câștige un trofeu!

După această partidă niște impresari l-au urcat într-un avion cu destinația Sevilla. Inițial acesta trebuia să ajungă la Betis Sevilla, dar pe durata zborului și a escalei Biri Biri a fost convins să joace pentru rivalii din oraș, FC Sevilla. Ambele echipe din Sevilla jucau la acea vreme în liga secundă din Spania așa că din punct de vedere sportiv nu era nici o diferență.

Primul sezon în tricoul Sevillei a fost unul greu pentru Biri Biri. În plus dezamăgirea a fost și mai mare deoarece rivala Betis reușea promovarea în primul eșalon din Spania, în timp ce Sevilla termina sezonul doar pe locul 9! Faimosul antrenor austriac Ernst Happel era concediat în ianuarie 1974. Sub comanda acestuia Biri Biri a evoluat în doar 5 partide și a înscris un singur gol. În a doua parte a stagiunii, profitând de șansele pe care noul antrenor i le-a oferit, acesta a înscris 8 goluri în 12 partide!

Sezonul următor (1974-1975) a fost probabil cel mai bun din cariera lui Biri Biri! Condusă de argentinianul Roque Olsen de pe bancă Sevilla se clasa pe poziția a treia și reușea promovarea în Primera Division! Biri Biri a jucat în majoritatea partidelor și a marcat 14 goluri! A ratat câteva partide pentru că a stat prea mult cu familia în Gambia în loc sa își petreacă Crăciunul la Sevilla!Biri Biri a evoluat pe postul de mijlocaș dreapta, poziție ce îi permitea să își pună în valoare viteza, șutul cu ambele picioare, dar mai ales driblingul! În afara terenului era o persoană carismatică și era unul dintre favoriții fanilor!

După două sezoane petrecute în Spania visul devenea realitate. Sevilla era în Primera Division, iar Biri Biri, din mica Gambie, îl întâlnea pe marele Johan Cruyff în prima etapă a sezonului 1975-1976! Câteva săptămâni mai târziu avea să înscrie în poarta celor de la Real Madrid într-o partidă care se încheia cu scorul de 1-1! Sevilla termina campionatul pe locul 11 în primul sezon de la promovare.

Anul următor Biri Biri nu a jucat deloc din cauza faptului că și-a rupt piciorul, iar recuperarea a decurs greu. A revenit în sezonul 1977-1978, care avea să fie ultimul pentru el în Spania. Acesta a evoluat în 28 de partide și a înscris 6 goluri.

În Danemarca încă nu se încheiase campionatul așa că Biri Biri a revenit la prima dragoste: B 1901! Acesta a jucat în cele câteva partide rămase din acel sezon! Africanul a rămas în Danemarca pentru încă trei sezoane, dar a evoluat pentru Herfølge BK, echipă ce era antrenată de Kurt Nielsen, cel care îi dăduse șansa să joace în Europa!

Împreună cu acesta Biri Biri a reușit ultima performanță notabilă a carierei: a înscris 5 goluri în sezonul în care Herfølge a promovat în prima ligă daneză.

Ulterior acesta a decis să se întoarcă în Gambia unde a mai jucat 5 sezoane pentru primul său club, Wallidan, înainte să agațe ghetele în cui la vârsta de 38 de ani!

Biri Biri este o adevărată legendă în Gambia și povestea lui a inspirat de-a lungul timpului mii de copii africani. Fiul său, Yusupha Njie, a dat probe pentru Brann Bergen în Danemarca și pentru Sevilla, dar, asemenea tatălui său în tinerețe, nu i-a fost oferit un contract! Așa că el a continuat să joace pentru Real de Banjul în așteptarea unui noi șanse care a venit în 2013 atunci când echipa sa a întâlnit campioana Marocului, FUS Rabat, în prima rundă a Ligii Campionilor Africii! Yusupha a fost remarcat de marocani și în prezent evoluează pentru FUS, dar așteaptă oportunitatea pentru a evolua în Europa. La fel cum a făcut-o și tatăl său cândva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *