Bătălia de la Santiago

În anul 1962 Chile a reușit să ia fața Argentinei și să fie aleasă drept FIFA gazda Cupei Mondiale. Intrați în cursă fără nici o șansă în fața argentinienilor chilienii au avut noroc, iar acest noroc purta și un nume: Carlos Dittborn, președintele Comitetului de Organizare Chilian. Acesta a reușit să îi convingă pe oficialii forului mondial că Chile se va ridica la înălțimea așteptărilor. Din păcate nu a reușit să se bucure de succesul pe care l-a obținut pentru țara sa deoarece s-a stins din viață din cauza unei pancreatite la vârsta de doar 38 de ani cu o lună înainte de startul turneului.

Acea ediție a Cupei Mondiale a rămas în memoria multora prin violența arătată de jucători pe teren. În primele zile se accidentaseră peste 30 de jucători din cauza intrărilor agresive ale adversarilor. Însă de departe cel mai dur meci a fost cel dintre Chile și Italia, rămas în istorie sub numele de “Bătălia de la Santiago”, conflictul dintre cele două națiuni extinzându-se și în afara terenului de joc. O serie de articole publicate de presa din Italia în care erau relatate condițiile grele în care trăia poporul chilian au alimentat și mai mult acest conflict. De partea cealaltă chilienii îi acuzau pe italieni că au selecționat jucători din alte țări (Altafini, fost campion mondial cu Brazilia în 1958).Arbitrul partidei dintre Chile și Italia a fost englezul Ken Aston care a scăpat lucrurile de sub control încă din secunda 12 atunci când a avut loc primul fault. Câteva minute mai târziu l-a eliminat pe Giorgio Ferrini din tabăra italienilor, dar acesta a refuzat să părăsească terenul. Meciul a fost întrerupt pentru 10 minute, iar Ferrini a fost scos cu greu de pe teren de forțele de ordine.Ulterior arbitrul nu a văzut momentul în care chilianul Leonel Sanchez, fiul unui boxer profesionist, l-a lovit pe Mario David. Acesta a ripostat câteva minute mai târziu lovindu-l pe Sanchez în cap și a fost eliminat!

“Incidentul s-a petrecut în spatele meu, nu am văzut. Era de datoria tușierului să îmi spună. Sunt sigur că el a văzut, dar a refuzat să îmi semnaleze!” declara peste ani Ken Aston.

“Mă așteptam la un meci greu, nu la unul imposibil! Am încercat să fac tot ceea ce ține de mine. La un moment dat m-am gândit chiar să opresc meciul, dar m-am temut pentru siguranța jucătorilor italieni!”Violențele nu s-au oprit aici: Sanchez a scăpat încă o dată de eliminare după ce i-a spart nasul lui Humberto Maschio. Jucătorii ambelor echipe au pornit un meleu și au fost cu greu despărțiți de către forțele de ordine care au fost nevoite să intervină în trei rânduri!

În cele din urmă chilienii au câștigat cu scorul de 2-0 și s-au calificat din grupă de pe locul 2 împreună cu Germania de Vest, în vreme ce italienii au fost eliminați din competiție.

“Probabil că aceasta a fost cea mai dezgustătoare reprezentație din istoria fotbalui! Aceste țări s-au întâlnit pentru prima dată, să sperăm că va fi și ultima!” David Coleman, comentator BBC

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *