Au câştigat Europeanul venind de pe plajă!

Una dintre cele mai frumoase poveşti din fotbal este legată de Campionatul European din anul 1992. Respectiva ediţie a fost găzduită de Suedia şi a avut la start 8 echipe: ţara gazdă, Yugoslavia, Anglia, Franţa, Germania, Olanda, Scoţia şi CSI (fosta Uniune Sovietică).

Înainte de startul competiţiei Yugoslavia a fost sancţionată de către ONU şi descalificată din turneu. Locul acestora a fost luat de Danemarca, care terminase pe locul 2 în grupa de calificare din care făcuse parte şi naţionala Yugoslaviei. Danezii, deşi aveau o echipă bună, nu erau cotaţi foarte bine, datorită faptului că fuseseră anunţaţi în ultima clipă că vor lua parte la acest turneu şi rataseră pregătirea. Principalele pretendente la titlu erau deţinătoarea trofeului, Olanda (care îi avea în componenţă pe van Basten, Bergkamp, Rijkaard sau Ronald Koeman) şi Germania.

Cele 8 echipe au fost împărţite în două grupe:

 

 

 

 

Grupa A a fost câştigată de Suedia, cu 5 puncte, după o victorie în faţa Danemarcei şi două egaluri cu Franţa şi Anglia. Pe locul 2 au terminat danezii, cu 4 puncte, acumulate după ce i-au învins pe francezi şi au remizat cu naţionala Albionului.

În grupa B prima clasată a fost Olanda lui van Basten, cu 5 puncte, după victoria în faţa Germaniei şi egalurile obţinute cu Scoţia şi CSI. Germania a fost a doua echipă calificată, cu 4 puncte în urma victoriei cu Scoţia şi a egalului obţinut în minutul 90 cu CSI. Astfel că în semifinale Olanda avea să întâlnească Danemarca, iar Germania ţara gazdă, Suedia.

O concluzie interesantă după disputarea meciurilor din grupă: prima clasată a câştigat cu a doua, remizând cu celelalte echipe din grupă, care s-au anulat reciproc în meciul direct!

Prima semifinală, prima surpriză. După 90 de minute scorul între Danemarca şi Olanda, campioana en-titre, era egal şi s-a ajuns la penalty-uri. Aici, portarul danezilor, Peter Smeichel a apărat un penalty în faţa lui van Basten, iar Danemarca ajungea în finală. În a doua semifinală Germania învingea Suedia cu 3-2 şi erau priviţi ca mari favoriţi pentru câştigarea trofeului.

Finala s-a disputat la Goteborg în faţa a 37.800 de spectatori. Iar Danemarca a uimit încă o dată, impunându-se cu 2-0 în faţa Germaniei lui Riedle, Klinsmann şi Effenberg. Acesta a fost primul trofeu european câştigat de danezi, iar povestea lui este una cât se poate de frumoasă, pe care cu siguranţă aceştia nu o vor uita niciodată!

Îi amintim din acea echipă a Danemarcei pe starul Brian Laudrup, marcatorii golurilor din finală (John Faxe Jensen şi Kim Vilfort), Peter Schmeichel, John Sivebæk, Kent Nielsen, căpitanul Lars Olsen, Kim Christofte, Flemming Povlsen, Torben Piechnik şi Henrik Larsen.

Câteva statistici interesante despre această ediţie a Campionatului European:

  • numărul golurilor marcate: 32
  • numărul meciurilor jucate: 15
  • media de goluri: 2,13 goluri/meci
  • 4 golgheteri (3 goluri fiecare) : Henrik Larsen (Danemarca), Karlheinz Riedle( Germania), Dennis Bergkamp (Olanda), Tomas Brolin (Suedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *