Tottenham – Juventus 1-2. Ironia sorții a pedepsit ambele formații

Juventus a reușit să câștige prima partidă dintr-o fază eliminatorie a unei competiții europene pe terenul unei formații din Anglia pentru prima oară în istorie și ce loc ar fi fost mai potrivit pentru a marca această bornă decât Wembley. A fost o dublă manșă foarte spectaculoasă, plăcută ochiului pentru cei care nu le urmăresc foarte des pe cele două. Cei care sunt la curent cu viața cotidiană și evoluțiile celor două echipe au văzut dincolo de acest spectacol un duel tactic de la distanță fabulos între cei doi tehnicieni, dar clasa lui Massimiliano Allegri și-a spus încă o dată cuvântul. Dacă mai era nevoie livornezul a convins aseară pe toată lumea că este în momentul de față în top 3 cei mai buni antrenori din lume!

Ironia sorții a pus la încercare ambele formații: pe italieni în partida tur, iar pe londonezi în a doua manșă. Juventus a avut soarta calificării în mână la Torino și șansa de a rezolva această problemă în ultimul minut al primei reprize atunci când Gonzalo Higuain a ratat a doua lovitură de pedeapsă. La rândul ei Tottenham a avut-o în mână pe Juventus aseară și putea clarifica numele echipei care să meargă în fază următoare a competiției.

Primul 11

Ambele formații au fost ferite de absențe majore astfel că au putut alinia cel mai bun 11 la startul partidei. Dacă în partida tur Allegri a fost forțat de accidentări să improvizeze de această dată nu a făcut nici un compromis în alcătuirea garniturii de start. Douglas Costa și-a reluat postul obișnuit în flanc (deși pe grafică apare în partea stângă acesta a făcut constant schimb de locuri cu Dybala pe durata partidei), Dybala a revenit și el, în timp ce Pjanic a fost păzit de cei doi străjeri, Khedira și Matuidi. Poate doar lipsa lui Mandzukic să fi ridicat ceva semne de întrebare în vestiarul torinezilor, dar calitatea ridicată a lotului și versatilitatea lui Allegri au făcut ca această absență să nu se resimtă.

De partea cealaltă Mauricio Pochettino a operat două schimbări față de partida tur. În flancul drept al apărării și-a făcut apariția Trippier în locul lui Serge Aurier, care a făcut o partidă foarte slabă la Torino și l-a titularizat pe koreanul Son în avanposturi în dauna lui Eric Lamela. Singurul compartiment unde nu a operat nicio schimbare a fost cel median, tehnicianul argentinian optând pentru aceeași linie de mijloc, care a fost infailibilă în prima manșă din această dublă.

Asta a dorit Allegri sau nu a lăsat-o Tottenham mai mult?

Tottenham a dominat autoritar prima repriză, deși raportul posesiei a fost egal. Juventus a stat mai mult la cutie, părând să aștepte un eventual contraatac. Mă întorc la ceea ce spuneam în începutul articolului: pentru privitorii ocazionali a părut că Tottenham a dominat-o autoritar pe Juventus. Pentru mine ceea ce am văzut-o aseară nu este nici o surpriză întrucât am mai văzut această desfășurare de forțe de nenumărate ori în acest sezon, de exemplu cu Napoli pe San Paolo. Allegri a cedat deliberat posesia și și-a lăsat oponentul să aibă inițiativa. Și tocmai pentru că Tottenham a avut inițiativa a fost echipa care a fost mai prezentă în fața porții adverse.

Diferența față de partida tur în ceea ce privește evoluția scorului pe tabelă a fost făcută în primul rând de duelul Chiellini-Kane. La Torino englezul a avut câștig de cauză, ratarea din începutul partidei de aseară prevestea că acesta îl va domina iarăși pe Chiellini, însă lucrurile nu au stat deloc așa. Fundașul italian s-a achitat impecabil de sarcini și l-a neutralizat pe Kane, iar Tottenham s-a văzut văduvită de principala sa gură de foc. O altă mișcare tactică făcută de Allegri a fost strângerea lațului în jurul lui Eriksen. Fără libertate de mișcare pentru Kane și fără principalul om care să îl lanseze Tottenham a contat doar pe faza de respingere și pe centrările din flancuri. Din bandă a plecat și golul lui Son după o fază în care careul Bătrânei Doamne a părut o mare de nisipuri mișcătoare. Tottenham a intrat cu avantaj la cabine și impresia era că, dacă jocul va continua pe aceeași traiectorie și în partea a doua, Tottenham se va impune.

Mișcările câștigatoare și lipsa de reacție

După reluarea partidei Allegri a așteptat să vadă dacă echipa sa are altă exprimare. Văzând că lucrurile merg în aceeași direcție a făcut două schimbări succesive în minutul ’60 care au schimbat fața partidei și au întors soarta calificării. Matuidi i-a lăsat locul lui Asamoah,  Benatia a fost scos deoarece era deja expus (având un cartonaș galben), iar Lichsteiner a preluat comanda în flancul drept al defensivei. Asamoah s-a poziționat în stânga, în timp ce Alex Sandro a fost urcat în linia mediană pentru a dinamita faza de atac.La scurt timp după aceste schimbări Juventus a amenințat pentru prima oară poarta londonezilor, dar Dybala a șutat pe lângă poartă. Un minut mai târziu Lichsteiner a avansat în flancul drept, a centrat în careu, Khedira a deviat, iar Higuain a reluat mingea care se ducea pe lângă și a trimis cu exteriorul în poartă prinzându-l pe Lloris pe contre-pied.

Dacă Allegri a mutat Pochettino a preferat să aștepte, la fel ca și în partida tur. Analizând modul în care s-a schimbat cursul jocului a părut că nu observă șocul resimțit de elevii săi după primirea golului egalizator. Astfel că, 3 minute mai târziu, același Higuain taie printr-o pasă pe zonă centrală toată apărarea celor de la Tottenham și îl lansează pe Dybala care din situație de unu la unu șutează imparabil și o duce pe Juventus în avantaj. Ambii jucători ofensivi, care până atunci fuseseră șterși, au avut nevoie de doar 3 minute pentru a întoarce soarta unei calificări ce a părut în multe momente pierdută.

Finalul partidei i-a găsit pe londonezi luând cu asalt poarta lui Buffon, Barzagli a respins în ultima clipă de pe linia porții, iar Juventus a pecetluit accederea în sferturile de finală ale competiției după o dublă manșă care a fost la fel de grea și de solicitantă pe cât s-a prefigurat de la tragerea la sorți. Grinta și organizarea italienilor au avut, o dată în plus, câștig de cauză în fața ofensivei englezilor. Modul în care Chiellini și Buffon se bucură la o minge respinsă spune totul despre încărcătura acestei partide.

1 thought on “Tottenham – Juventus 1-2. Ironia sorții a pedepsit ambele formații”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *