Jonas Hector, din dragoste pentru culori

Fie că ne place sau nu să o recunoaștem, fotbalul se industrializează tot mai mult pe zi ce trece. Trăim niște vremuri în care romantismul fotbalistic își trage cu greu ultimele guri de aer din murmurul înfundat al tribunelor “aerisite” forțat de lipsa torțelor și din vestiarele tot mai îmbâcsite de mireasma petrodolarilor și a salariilor formate din 8 cifre.

Tot mai mulți fotbaliști de la care cândva lumea a avut mari așteptări și de la care s-au cules doar povești despre nopți cu iz bahic s-au pierdut în goana după o bucată din felia cea mai mare și după recunoașterea personală în detrimentul triumfului echipei. Nu au fost nici primii și, din păcate, nu vor fi nici ultimii.

Din toată această vâltoare ce ni se prezintă prin intermediul unui marketing tot mai agresiv suntem nevoiți să cernem prin propriile filtre pentru a ne alege actualele modele din fotbalul contemporan. Unii aleg ca religie neymarismul, alții se împart într-o tabără sau alta a Marii Schisme Messi – Ronaldo, în timp ce restul încearcă să își stabilească în prezent noi repere care să le aducă aminte de trecutul nu demult îndepărtat.

Recent FC Köln a retrogradat matematic în al doilea eșalon valoric din Germania și, așa cum este de așteptat, se așteaptă o remaniere masivă la nivelul lotului, a băncii tehnice și poate chiar la nivelul întregului club în general.

Un alt eveniment, la prima vedere fără nicio legătură cu retrogradarea lui Köln, se va întâmpla pe data de 15 mai atunci când Joachim Löw, selecționerul Germaniei, va anunța lista cu cei 23 de jucători selecționați pentru Cupa Mondială. Mai mult ca sigur pe această listă se va regăsi și Jonas Hector, căpitanul celor de la FC Köln și senatorul de drept al postului de fundaș stânga în selecționata Mannschaft-ului.

Începând cu anul 2014, încet, dar sigur, Jonas Hector s-a impus ca titular în naționala Germaniei pentru care are deja 36 de selecții. CV-ul nu cuprinde trofee majore, am putea spune că este mai degrabă unul modest: o promovare în Bundesliga în 2014 cu FC Köln și Cupa Confederațiilor cu naționala Germaniei în 2017.

Scouterii celor de la Köln l-au urmărit pe Hector atunci când evolua în divizia a patra și au văzut un potențial uriaș în acesta, iar în 2010 l-au transferat. A jucat pentru două sezoane la echipa secundă a clubului până în 2012 atunci când a făcut pasul la echipa mare.

“FC Köln m-a luat din liga regională și m-a dus în naționala Germaniei. Duc o viață foarte frumoasă în Köln, le sunt foarte recunoscător celor de aici. Am avut mai multe discuții cu cei din conducerea clubului în ultima perioadă și am avut mult timp la dispoziție să mă gândesc. Decizia mea este una clară: iubesc Köln și drept urmare mi-am prelungit contractul până în 2023 cu ei! Voi începe sezonul următor în tricoul acestei echipe alături de acești fani extraordinari!” Jonas HectorDe ce am făcut această enumerație? Pentru a vedea că acesta ar avea toate motivele din lume ca să plece de la Köln! Are 27 de ani, se află în apogeul carierei și ofertele pe numele său nu lipsesc, ba chiar sunt destul de numeroase, pe un salariu net superior față de ceea ce primește la Köln și cu siguranță cu alte perspective competiționale.

Într-un fotbal tot mai sărac după retragerile lui Gerrard, Totti sau Del Piero, jucători ce au aparținut acelei “specii rare de oameni-club”, așa cum au fost numiți, exemple precum Jonas Hector apar din ce în ce mai rar. Se părea că această specie este pe cale de dispariție în acest peisaj palid în care este zugrăvit fotbalul din zilele noastre, dar încă există jucători pentru care devotamentul transcede orice barieră financiară, iar mirajul Ligii Campionilor pălește în fața Zweite Bundesliga. Poate că, până la urmă, dragostea pentru culori nu s-a stins.

“Jonas înțelege cu adevărat jocul. Se apără, atacă și pasează precis. Știe când trebuie să se retragă și să se apere, dar și când să avanseze în atac. În plus are și un joc aerian foarte bun. Luăm în calcul să îl jucăm inclusiv în linia de mijloc!” Joachim Löw

1 thought on “Jonas Hector, din dragoste pentru culori”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *